Догори
Дати відгук

Продукти для розрідження крові: дешево і смачно

Підтримка густої крові в стані помірного розрідження — один із найефективніших методів профілактики судинних розладів.

3 хв на прочитання24 Травня 2022, 23:10
Поділитись:

Необхідність прийому препаратів або спеціальної дієти, які сприяють розрідженню крові, виникає у всіх людей віком після 45-50 років через підвищення ризику виникнення серцево-судинних захворювань у зв'язку з віковими змінами показників крові. Особливо це актуально для жінок та осіб із надмірною масою тіла.

Потреба у підтримці згортаючих здібностей крові на мінімальному рівні виникає також:

  • у людей із будь-якими формами ішемічної хвороби серця;
  • при тромбофлебіті (гострому та хронічному);
  • при тромбозі глибоких вен (флеботромбозі) та посттромбофлебітичному синдромі;
  • при варикозній хвороби вен;
  • при будь-яких проявах хронічної венозної недостатності;
  • після тромбоемболії легеневої артерії;
  • при поширеному атеросклерозі судин;
  • при ішемічній хворобі головного мозку;
  • після транзиторних ішемічних атак та ішемічного інсульту;
  • при прийомі молодими жінками гормональних контрацептивів;
  • при згущенні крові під час вагітності;
  • при облітеруючому атеросклерозі та інших захворюваннях, що супроводжуються порушенням кровопостачання нижніх кінцівок;
  • при підвищеній схильності до утворення тромбів в артеріях або венах;
  • при злоякісній артеріальній гіпертензії;
  • у хворих на цукровий діабет та при ожирінні;
  • при захворюваннях системи крові, що супроводжуються високим вмістом тромбоцитів та еритроцитів (еритремія, поліцитемія, тромбоцитоз).

Кожна людина має розуміти, що гострі захворювання повинні лікуватись виключно медикаментозними засобами. Неприпустимо без ліків намагатися подолати хворобу, яка застала людину зненацька.

Зовсім інакше з тими станами, які несуть безпосередньої загрози життю і може бути скориговані протягом багато часу. Ба більше, постійна підтримка густої крові в стані помірного розрідження вважається одним із найефективніших методів профілактики судинних розладів будь-якої локалізації. Про продукти, які розріджувати кров за допомогою продуктів харчування, розповідає «Жіночий світ».

Овочі — помідори, буряк, капуста (особливо квашена), солодкий перець, огірки (переважно солоні). Ці продукти безпосередньо покращують реологічні властивості крові, перешкоджаючи утворенню тромбів у серці та судинах.

Фрукти — лимон, грейпфрут, яблука, апельсини та мандарини (меншою мірою), гранат (діє двояко: зменшує в'язкість крові, але збільшує кількість формених елементів). Їх кроворозріджуючий ефект зумовлений вирівнюванням балансу між згортанням та протизгортанням крові за рахунок високого вмісту мікроелементів і вітамінів, особливо аскорбінової кислоти.

Соки — фруктові, овочеві, ягідні або їх різні поєднання: томатний, яблучний, буряковий, буряково-яблучний, журавлинний, полуничний, смородиновий, абрикосовий, персиковий.

Ягоди — калина, полуниця, малина, суниця, чорниця, ожина, журавлина, чорна та червона смородина. Майже всі ягоди в сирому або у вигляді соку добре розріджують кров, тому що містять багато корисних речовин і воду.

Приправи та ароматичні речовинистручковий перець, часник, яблучний оцет, кріп, хрін, кориця, м'ята, імбир. Особливо варто відзначити дію імбиру, який може використовуватися як приправа до готових страв або заварюватися у вигляді чаю. Не варто використовувати його занадто багато у зв'язку з високим ризиком побічних ефектів.

Рослинні олії. Такі олії, як лляна, оливкова, обліпихова, соняшникова, а також риб'ячий жир багаті на омега-3 жирні кислоти. Ці сполуки мають антиатерогенний ефект, зменшуючи прояви атеросклерозу та згущення крові. Їхня роль останніми роками доведена численними дослідженнями.

Вода. Вживання достатньої кількості води за добу забезпечить її затримку в судинному просторі. На цьому фоні відбуватиметься природне кроворозрідження, яке вважається одним із найправильніших. Можна використовувати звичайну очищену або лужну мінеральну воду, зелений і неміцний чорний чай з медом і лимоном, соки, морси, відвари лікарських рослин, компот.

Мед. Це потужний регулятор всіх відновлювальних реакцій в організмі, зокрема згортання крові.

Також лікарі розповіли про продукти, які сприяють розрідженню крові.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.