- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Представники трьох різних природних царств претендують на звання «найсмертоноснішої їжі»
Представники трьох різних природних царств претендують на звання «найсмертоноснішої їжі»
Залежить від визначення.
Їжа життєво необхідна для життя, але іноді те, що ми їмо, може бути смертельно небезпечним. Представники трьох природних царств — рослин, тварин і грибів — борються за звання найсмертельнішої їжі. Про це розповідає Live Science.
Зазвичай ми намагаємося уникати того, що, як ми знаємо, є токсичним, або поширених алергенів, таких як арахіс, якщо маємо алергію на нього. Але яка найсмертоносніша їжа, яку люди їдять щодня? Відповідь залежить від того, як ми її визначаємо. Найсмертоноснішою їжею може бути та, яка вбиває найбільше людей — у цьому випадку продукти, які викликають алергію чи хронічні захворювання, можуть очолити список. З іншого боку, найсмертоноснішою їжею може бути отруйна, яка вбиває найбільше людей, або та, яка є смертельною навіть у крихітних дозах. Якщо брати до уваги лише потенційно отруйні продукти, то кандидатами на звання «найсмертоноснішої їжі» можуть бути організми з рослинного, тваринного та грибкового царств.
«Що стосується отруйних продуктів, то вони, як правило, діляться на дві категорії: ті, які є небезпечними, але можуть бути безпечними при правильному приготуванні, і шкідливі речі, які помилково приймаються за безпечні», — розповів Джастін Брауер, судовий токсиколог, який веде блог «Отрути природи» (Nature's Poisons).
Кілька коренів маніоки лежать на дерев'яному столі. Один з них розрізаний, щоб показати білу внутрішню частину.
Маніок
Гіркий маніок (Manihot esculenta) небезпечно вживати в їжу в природному стані. За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США, маніок є основним джерелом вуглеводів у раціоні людей, які живуть у тропічних регіонах. Потенційна проблема маніоку полягає в тому, що його коріння та листя містять токсини під назвою ціаногенні глікозиди, які розпадаються на ціанід і можуть викликати зоб, параліч і навіть смерть.
Але багато людей по всьому світу продовжують насолоджуватися маніоком, тому що ціаногенні глікозиди можна видалити, замочивши очищений маніок у воді чи відваривши й висушивши на сонці, каже Брауер.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, отруєння маніоком убиває до 200 людей на рік, хоча тисячі інших стають назавжди інвалідами через отруєння більш низькими рівнями ціанідів, які можуть спричинити когнітивні розлади.
Риба-пухляк
У тваринному світі найсмертоноснішою їжею, ймовірно, є фугу — суші на основі риби-пухляка, яку споживають переважно в Японії, де існує налагоджений процес видалення токсину, що міститься в ній.
За даними медичного ресурсу StatPearls, кілька видів риби-пухляка містять потенційно смертельну отруту під назвою тетродотоксин. Тетродотоксин може викликати оніміння чи параліч майже миттєво й може призвести до зупинки дихання всього за 20 хвилин. Вважається, що тетродотоксин у 1200 разів токсичніший за ціанід, а мінімальна смертельна доза становить 2-3 мг. Як наслідок, ця їжа заборонена в більшості країн світу.
Але в Японії шеф-кухарі повинні отримати ліцензію на приготування та подачу фугу, що може зайняти кілька років, повідомляє The Japan News. Кухарі повинні вміти чистити рибу та відокремлювати її органи — печінка, кишечник і яєчники є найбільш токсичними елементами — з фінальною перевіркою, що включає дегустацію приготованого.
За даними Токійського бюро громадського здоров'я, щороку десятки людей хворіють через неправильне приготування риби-пухляка, але лише одиниці з них помирають. Сашимі з риби-пухляка досі вважається рідкісним делікатесом, часто за тарілку просять сотні доларів.
Гриб «Капелюшок смерті»
Список найсмертоносніших продуктів у світі був би неповним без представника грибного царства.
«Основним з них є глива смертельна (Amanita phalloides), яка є причиною близько 90 % смертей від грибів», — каже Брауер.
Родом з Європи, смертельний гриб поширився по всьому світу як інвазивний вид. Через те, що він дуже схожий на звичайний польовий гриб (Agaricus campestris), смертельна поганка є причиною багатьох випадкових отруєнь. Симптоми отруєння блідою поганкою з'являються через 6-12 годин і можуть включати нудоту, блювоту та діарею. За кілька днів у людини, яка з'їла половину чи більше смертельної шапки, може розвинутися печінкова або ниркова недостатність, що призведе до смерті.
«Найгірше те, що смертельні капелюшки термостійкі, тому при приготуванні їжі не знищуються всі токсини», — каже Брауер.
Експерти кажуть, що важко дізнатися кількість смертельних випадків у всьому світі, оскільки у відділеннях невідкладної допомоги бракує звітності про випадки захворювання. Однак їх може бути до 100 на рік. Тисячі інших хворіють, але одужують, як це було в Каліфорнії у 2016 році.
Однак надія з'явилася для мікологів-аматорів, які випадково з'їли смертельну шапку. Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Nature Communications, показало, що певний флуоресцентний барвник може бути використаний як антидот у майбутньому.
Більше новин читайте на GreenPost.