Догори
Дати відгук

Правда і фейки про нові штрафи за підпали: 42 тисячі чи менше однієї?

Текст законопроєкту ніде не опублікований

2 хв на прочитання09 Квітня 2020, 14:39
Поділитись:

Інтернет рясніє повідомленнями про ініціативу уряду підняти штрафи за підпал рослинності. Деякі поважні видання називають цифру мінімального штрафу в 42 тисячі гривень. Але це насправді не так.

Нагадаємо, що уряд підтримав розроблений Мін'юстом проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за самовільне випалювання рослинності або її залишків».

Наразі текст законопроєкту ніде не опублікований, тож доводиться користуватися лише словами урядовців. У повідомленні на сайті КМУ йдеться про те, що:

«...проєктом Закону пропонується внести зміни до статті 77-1 Кодексу та збільшити розмір санкцій за самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме: від п’ятдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста двадцяти до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Неоподатковуваний мінімум наразі складає 17 гривень. Тобто у грошовому еквіваленті пропозиції уряду наступні:

- для фізичних осіб штраф становитиме від 850 до 6120 грн;

- для посадових осіб - від 2040 до 17000 грн.

Але це станеться лише після того, як законопроєкт буде спочатку зареєстровано, а потім за усією процедурою розглянуто і ухвалено Верховною Радою.  

«Зараз за спалювання рослинності штраф складає 170-340 грн. Право складати протоколи по статті 77-1 мають тільки державні та громадські екологічні інспектори. Їх дуже мало, вони фізично не можуть усе охопити»
заступник голови ЕкоПраво-Київ Борис Васильківський

На думку міністра юстиції Дениса Малюськи, треба розширити «коло осіб, уповноважених розглядати справи про такі правопорушення, та кола осіб, наділених повноваженнями складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені зазначеною статтею КУпАП».

Тому законопроєкт надає право "адміністративним комісіям при виконавчих органах міських, сільських, селищних рад розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені, у тому числі, статтею 77-1 КУпАП. При цьому посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами  сільських, селищних, міських рад наділяються повноваженнями щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності".

«На практиці це означає, що, наприклад, інспектори з благоустрою будуть за рішенням виконкомів також мати право складати протоколи, а рішення по протоколам буде виносити адмінкомісія», – сказав Борис Васильківський.

Як ми вже повідомляли, законопроєкт передадуть на розгляд відповідних комітетів та Верховної Ради України.   

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко