Догори
Дати відгук

Повинні бути під рукою: які ліки потрібні в аптечці під час перебоїв зі світлом

Звичайний набір домашньої «міні-аптечки» може включати в себе лише один термометр.

9 хв на прочитання07 Лютого 2023, 06:50
Поділитись:

 Радимо перевірити свої запаси медикаментів у домашніх аптечках, адже якщо аптеки не зможуть повноцінно працювати через перебої зі світлом, то можна потрапити у неприємну ситуацію.

ВАЖЛИВО! 

Перш ніж купувати якісь із перерахованих тут ліків, обов’язково проконсультуйтеся зі своїм лікарем. Самолікування може бути небезпечним для вашого здоров’я та життя.

Знеболюючі засоби

Препарати проти болю – те, що має бути в аптечці завжди. Зубний, головний, суглобовий, менструальний та інші види болю можна якщо не усунути, то хоча б істотно полегшити. «Про всяк випадок» можна запастися такими препаратами, як Німесил, Но-шпа чи Дротаверин, Цитрамон, Спазмалгон, Анальгін. Німесил і Цитрамон – нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ), інші – спазмолітики. Найголовніше – застосовувати всі ці медикаменти відповідно до характеру болю, строго дотримуючись рекомендацій з використання. Під час болісної ​​менструації можна приймати Таміпул. Від прийому ліків з аспірином (ацетилсаліциловою кислотою) в цей період варто утриматися – ця речовина розріджує кров і може спровокувати більш рясні виділення.

Жарознижуючі засоби

Для дітей – Парацетамол, для дорослих – він же, а ще Нурофєн або інші препарати на основі ібупрофену (дитині краще дати спеціальний «дитячий варіант» – наприклад, суспензію Імет для дітей). Ібупрофен, крім зниження температури, має ще й знеболюючу дію. А ось Аспірин (Ацетилсаліцилову кислоту) давати дітям для зниження температури не можна ні в якому разі. Дорослим же вкрай не рекомендується поєднувати Аспірин з будь-якими іншими НПЗЗ.

Засоби від застуди та грипу

Всілякі порошки з парацетамолом для приготування «гарячих напоїв» усувають тільки симптоми ГРВІ, а сам вірус залишається в організмі, тобто лікування ними є симптоматичним. Проте, неприємні симптоми вони знімають дійсно ефективно, тому при відсутності протипоказань доцільно мати в домашній аптечці такі препарати, як Тет 36,6, Мілістан, Фервекс або ін. Що ж стосується грипу, то найкраще допомагають з ним впоратися Інфлюцид або Таміфлю. Перший заснований на рослинних екстрактах, його можна застосовувати і при застуді. Таміфлю ж – досить дорогий препарат і «працює» він тільки проти вірусу грипу. А найкраще при грипі викликати лікаря. Для зміцнення імунітету проти грипу, ГРВІ, ангіни та інших подібних неприємностей можна, порадившись із лікарем, пропити курс імуномодулятора з вакціноподібною дією – наприклад, препаратів Ісміжен або Респіброн, які практично не мають побічних ефектів і дозволені до застосування навіть для дітей від 2 років.

Засоби від болю в горлі та кашлю

При кашлі дуже добре зарекомендували себе АЦЦ, Лазолван, Мукалтин, Умкалор, пастилки Ісла, Бронхипрет, Сироп від кашлю доктора Тайсса. Варто мати на увазі, що АЦЦ, Лазолван і Мукалтин – відхаркувальні засоби, які застосовуються лише в тих випадках, коли мокротиння не відходить. Їх не можна поєднувати з протикашльовими препаратами, які пригнічують сам кашель. З болем у горлі можна успішно боротися засобами, які впливають безпосередньо на «проблемну ділянку» – полосканнями та різними льодяниками або таблетками для розсмоктування (Фарингосепт, Декатилен, Тонзипрет та ін.), а також спреями (Гексаспрей, Лорангін, спрей Інгаліпт тощо).

Засоби від нежитю

В більшості своїй ці препарати мають судинозвужувальну дію: Отривін, Називін, Нафтизин. При частому регулярному застосуванні вони викликають звикання. Тому для домашньої «швидкої допомоги» перевагу для початку можна віддати рослинним засобам – Синупрет, Піносол тощо. Вони ефективно «пробивають» закладеність носа, а також мають протимікробну дію. А вже при необхідності, в разі дійсно важкого нежитю, можна буде за рекомендацією лікаря докупити і препарати із судинозвужувальною дією.

Протиопікові та ранозагоювальні засоби

Пантенол – наш друг у лікуванні опіків і ран. Він випускається у вигляді мазі, крему, гелю, піни в аерозолі. Саме аерозольна форма відмінно підходить для нанесення на великі ділянки ураженої шкіри, а при дрібних подряпинах, саднах і порізах можна використовувати пантенолову мазь, гель або крем. Для кращого ефекту шкіру в місці ураження варто попередньо обробити антисептиком. Дуже рекомендується додати в домашній «аптечний арсенал» препарат Банеоцин у вигляді мазі або порошку. Він містить цинк і неоміцин, які прекрасно справляються з інфікованими ранами та опіками, різними фурункулами, карбункулами тощо.

Антигістамінні препарати

Мова йде не тільки про засоби проти симптомів алергії. Сучасні препарати цієї групи також допомагають зняти набряклість і позбутися свербежу після укусів комах. З усіма цими завданнями відмінно справляються Аллегра, Супрастин, Лоратадин, Кларитин (до речі, діюча речовина Кларитину – той же лоратадин), Феністил. Від алергійного нежитю існують спеціальні назальні краплі – Мілі Носік та ін. Засоби від печії Печія буває набридливою та​і вкрай неприємною. Хтось вибирає найпростіший (і, до речі, найшкідливіший) шлях – з’їсти чайну ложку звичайної соди, а хтось віддає перевагу лікарським препаратам. Наприклад, Алмагелю, Маалоксу або Секрепату Форте. Сорбенти Незамінна річ при отруєннях – як харчових, так і практично будь-яких інших. З цим чудово справляється звичайне Активоване вугілля, Сорбекс та Ентеросгель. Вибирайте ту форму, яка більше підходить вам.

Засоби від діареї

Харчове отруєння досить часто супроводжується діареєю. Крім того, пронос може виникати від сильного емоційного стресу та навіть просто від високої температури навколишнього середовища. Лоперамід або Імодіум допоможуть дуже швидко вирішити питання з діареєю. Крім того, впоратися з рідким стулом, у тому числі викликаним прийомом антибіотиків, допоможуть і препарати, що містять корисні молочнокислі бактерії (Лінекс, Лактовіт форте, Ентерожерміна та ін.). Вони відновлюють порушену мікрофлору кишечника, завдяки чому нормалізується стул. Якщо діарея викликана банальним переїданням (а це часто трапляється на свята), то привести перевантажений ШКТ у порядок, надавши допомогу травленню, можна ферментними препаратами – Панкреатин, Фестал тощо. Якщо ж «свято живота» супроводжувалося ще й алкогольними напоями – є сенс підтримати і печінку: у список для домашньої аптечки додаються препарати-гепатопротектори (Гепабене, Ессенціалє Форте або ін.).

Засоби для регідратації

Під час отруєння (в тому числі алкогольного) організм зневоднюється і втрачає велику кількість електролітів. Для їх поповнення можна пити будь-які напої, але краще мати під рукою пару пакетиків Регідрону. Або пляшку води ReO. Тут вже як вам зручніше.

Засоби від болю в серці

Тут потрібно діяти дуже обережно, оскільки це серйозні препарати. З «найнешкідливіших» в аптечці бажано мати щось з цього списку: Корвалол, Корвалмент, Валідол, Валокордин. Але сердечникам «зі стажем» перераховані препарати не дуже допомагають, тому їм слід тримати під рукою Нітрогранулонг або Нітрогліцерин. Це дуже сильні препарати, використовувати їх потрібно тільки в самих крайніх випадках і виключно за призначенням лікаря-кардіолога. До того ж, вони мають дуже неприємний побічний ефект – після прийому таблетки часто починається сильний головний біль з фізичним відчуттям пульсації кровоносних судин у голові.

Засоби для зниження артеріального тиску

Ці ліки необхідно мати всім, хто страждає підвищеним тиском або живе разом з людьми похилого віку. Найчастіше лікарі рекомендують людям із гіпертонією мати вдома Каптоприл або Каптопрес. У «досвідчених» гіпертоніків у вмісті домашньої аптечки може бути навіть Клофелін, який вони приймають на постійній основі для контролю артеріального тиску. Однак перераховані вище гіпотензивні (знижують тиск) препарати дуже «серйозні», а Клофелін – взагалі рецептурний. Тому, порадившись з лікарем, можна додати в комплектацію домашньої аптечки Дибазол. Він має судинорозширювальну дію, що може знижувати підвищений тиск.

Засоби від болю в суглобах і м’язах

Зазвичай з таким болем добре справляються НПЗЗ: Диклофенак, Німід та інші. Важливо пам’ятати, що ці та інші засоби від болю в суглобах і м’язах у вигляді гелів та мазей мають досить низьку біодоступність, але, тим не менше, для не дуже «запущених» випадків теж підходять добре. Серед них можна відзначити, наприклад, гелі Диклак та Олфен, емульгель Вольтарен (усі три препарати на основі диклофенаку), гель Долгіт (з ібупрофеном) та ін. ВАЖЛИВО! Таблетована форма будь-якого нестероїдного протизапального засобу має широкий спектр протипоказань до прийому. Тому рекомендуємо проконсультуватися зі своїм лікарем, щоб підібрати оптимальні препарати для домашньої аптечки.

Антисептики

Зеленка, синька та перекис водню – минуле століття. Зараз є відмінні антисептичні засоби, які не залишають на шкірі яскравих слідів і не містять спирту. Наприклад, Хлоргексидин або Мірамістин. Застосовувати їх потрібно за інструкцією. Обов’язково мати вдома і медичний спирт. Він може стати в нагоді для дезінфекції місця ін’єкції або для інших цілей. Пити його, зрозуміло, не можна.  

Перев’язувальні матеріали

Бинти – звичайний та еластичний (широкі та вузькі), вата, лейкопластир (теж широкий та вузький), рукавички. Ці засоби необхідні не тільки для зупинки крові при порізах, але й на випадок вивихів, розтягнень та інших подібних неприємностей. Всі перев’язувальні матеріали повинні лежати в одному місці – строго в аптечці, а не бути розкиданими по всій оселі.

Медичні прилади

Звичайний набір домашньої «міні-аптечки» може включати в себе лише один термометр. Висока температура буває у кожного. Якщо ж у родині є людина похилого віку, в її індивідуальну аптечку додається якісний тонометр – прилад для вимірювання тиску. А діабетики та люди з групи ризику по діабету обов’язково повинні мати глюкометр – прилад для контролю рівня глюкози («цукру») в крові.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання10 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора