Догори
Дати відгук

Повстання ботів: тролі Пригожина розпочали боротьбу зі своїм творцем

Це почалося ще у травні 2023 року, але лише у п'ятницю медіа-імперія Пригожина офіційно припинила роботу.

4 хв на прочитання02 Липня 2023, 09:42
Поділитись:

Мережа інтернет-ботів, яка раніше виступала на боці Євгена Пригожина, у травні та червні почала його критикувати, розповіли «Агентству» двоє експертів, які стежать за активністю тролів у двох соцмережах — VK та Twitter. Це може вказувати на те, що Пригожин міг втратити контроль над фабрикою тролів, припустив один із експертів.

Відомо, що з початку травня 2023 року близько 13 тисяч колишніх пригожинських ботів у мережі VK перестали працювати на свого творця, сказав творець проекту «Пастка кухаря», який не розголошує своє ім'я публічно.

Ці боти останні кілька років «очевидно, працювали на Пригожина, але тепер, очевидно, на нього не працюють, тому що чітко і скоординовано пишуть коментарі проти нього», сказав експерт. Проект «Пастка кухаря» з кінця 2019 року стежить за активністю приблизно 127 тисяч ботів у VK. До його моніторингу потрапляють спільноти, в яких було виявлено активність фейкових акаунтів.

«Я здогадуюся, що цю структуру (бот-ферму) у Пригожина просто забрали. Вона як працювала, так зараз і працює, тільки змінила поведінку та завдання», — сказав адміністратор проекту. При цьому, за його даними, зараз у VK залишилося лише близько 1400 акаунтів, які регулярно підтримують Пригожина. До травня 2023 року їх було близько 15 тисяч, але більша їхня частина тепер працює проти нього.

«Агентство» ознайомилося з деякими коментарями облікових записів, які, за даними «Пастки кухаря», є ботами. Ті акаунти, які до початку травня хвалили засновника ПВК «Вагнер» у VK, після цього почали писати про «істерику», яка створює «бардак», а його заява про «снарядний голод» — неправда. Саме з кінця квітня – початку травня різко загострився конфлікт між Міноборони та Пригожиним. Він звинуватив тоді військових у тому, що вони перестали постачати та підтримувати ПВК «Вагнер», причому творець цієї групи публічно вживав обсценну лексику.

Спеціаліст з інтернет-тролів Даррен Лінвілл з Університету Клемсона в Південній Кароліні, США, виявив, що відомі йому боти з Twitter не підтримували Пригожина під час його повстання.

«Акаунти, за якими ми спостерігаємо в Twitter, були дуже активні під час заколоту і пристрасно критикували Пригожина», — заявив він.

Його команда моніторить активність близько 200 ботів, які пов'язували із створеною Пригожиним «фабрикою тролів».

Засновник твіттер-проекту «Блокувальник ботів» після аналізу активності кремлеботів у Twitter за останні 48 годин повідомив «Агентству», що в обговоренні наслідків заколоту тролі роблять фокус більше на виправданні влади та особисто Путіна , ніж на критиці «Вагнера» та Пригожина. За його даними, поведінка тролів залишає враження, що «влада вішає на Пригожина всіх собак і намагається вивести його з публічного поля».

Також «Блокувальник ботів» зазначив, що, незважаючи на безліч повідомлень у пресі про закриття фабрики тролів, його спостереження показують, що станом на першу половину дня 1 липня вони продовжують свою роботу, їхня активність залишається близькою до звичайного рівня.

Нагадаємо, створене Пригожиним «Агентство інтернет-досліджень» (його називали ще «фабрика тролів») влада США у 2018 році звинуватила у втручанні в американські президентські вибори 2016 року. Тоді ж Вашингтон запровадив санкції щодо цієї організації та Пригожина. Тролі «фабрики» створювали фейкові акаунти в соцмережах і писали коментарі. У доповіді спецпрокурора США Роберта Мюллера говорилося, що ця організація почала активно працювати в країні ще 2014 року. Сам Пригожин визнав свою причетність до створення ботоферми лише цього року.

На базі «фабрики тролів» Пригожин створив медіа-імперію, об'єднану в групу «Патріот». У п'ятницю вона оголосила про припинення роботи.

Тимчасом 30 % росіян схвалюють діяльність Пригожина навіть після його заколоту — опитування.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023