Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • 30 % росіян схвалюють діяльність Пригожина навіть після його заколоту — опитування

30 % росіян схвалюють діяльність Пригожина навіть після його заколоту — опитування

Однак ця подія принаймні вдвічі обрушила авторитет Євгена Пригожина в очах росіян.

3 хв на прочитання30 Червня 2023, 07:32
Поділитись:

Якщо до суботніх подій глава ПВК «Вагнер» здавався росіянам «борцем за правду», «справжнім лідером», «патріотом» та переможним генералом, то до початку робочого тижня в його образі стали переважати негативні оцінки: «влаштував смуту», «пішов проти Росії», «рветься до влади» (цитати взяті з відповіді відкрите питання). Про це свідчать дані опитування Левада-центру, яке проводилося з 22 по 28 червня і найзагальніших рисах зафіксувало коливання громадської думки, викликані подіями 24 червня. Розбивка відповідей за датами — до і після заколоту — показує, що подія вдарила по ставленню опитаних до Сергія Шойгу і принаймні вдвічі обрушила авторитет Євгена Пригожина в очах росіян.

За результатами опитування виявилося, що трохи більше половини респондентів (51 %) схвалюють діяльність Сергія Шойгу, а до діяльності Євгена Пригожина позитивно належать близько третини опитаних (34 %).

«Кожне омнібусне опитування відбувається протягом кількох днів. Те, що спробу заколоту було здійснено в суботу, дозволяється нам дуже приблизно подивитися, як змінювалися відповіді на те саме питання до і після 24 червня (при цьому і після суботи значна кількість опитаних могли не знати про те, що сталося, а значить, громадська думка під час цього опитування перебувало у процесі формування)», — зазначають у Левада-центрі.

На початку опитування діяльність С. Шойгу схвалювали 60 % опитаних, а наступні дні близько половини. Ставлення до Є. Пригожина під час опитування знизилося вдвічі: з 58 % у четвер-п'ятницю до 30 % на початок робочого тижня. У майбутньому очікується подальшого падіння авторитету Є. Пригожина.

Серед характеристик Пригожина, які найчастіше виділяють респонденти, 27 % опитаних називали його прямолінійність, відкритість і чесність, 23 % відзначали його лідерські якості («гарний керівник», «може згуртувати народ», «створив сильну армію»), 18 % відзначали його енергійність. Рідше його називали «патріотом», «гарним військовим», ставили заслугу «взяття» Бахмута.

Опитані, які не схвалюють діяльність Євгена Пригожина (а до кінця опитування ця думка почало переважати), говорили про те, що він «влаштував заколот/смуту, пішов проти влади/Путіна/Росії/народу» (34 %), а також зазначали, що він «непомірні амбіції», «він лізе у президенти» і він «агресивний, зарозумілий, багато говорить» (по 8 %), 7 % називали «бандитом» тощо.

До спроби військового перевороту 19 % респондентів готові були підтримати Євгена Пригожина, якби він узяв участь у президентських виборах 2024 року. Після 24 червня частка таких опитаних знизилася вдвічі — до 10 %, що повторює дворазове зниження його авторитету з інших питань.

Також нагадаємо, що провідна позиція в авторстві заколоту ПВК «Вагнер» належить ГРУ — експерт.

Окрім того, ми писали, що не сходиться в історії про те, як ПВК «Вагнер» ледь не взяла Москву.

Тимчасом якщо Володимир Путін підпише мирну угоду вже завтра, це рішення підтримають 72 % росіян — опитування.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023