Догори
Дати відгук

Повітря після карантину: коли стане краще?

Як ладнають коронавірус і атмосфера

2 хв на прочитання21 Квітня 2020, 13:00
Заграва над Чорнобильською зоною. Фото Олександра Сироти Заграва над Чорнобильською зоною. Фото Олександра Сироти
Поділитись:

Карантинні заходи в усьому світі зовсім не сприяють покращенню якості повітря чи покращенню ситуації з довкіллям загалом, вважають в екологічній ГО "ЕкоДія".

"Варто тільки подумати про майбутні кроки урядів у нинішній ситуації, як стане зрозуміло, що чисте повітря над колись найзабрудненішими регіонами, повернення тварин до місць, звідки їх вигнала людська діяльність - це всього лише короткострокові радощі і красива картинка, яка зникне разом з коронавірусом", - зазначають екоактивісти.

Чому так? Під час кризи уряди країн відкладатимуть переходи на вітрову і сонячну енергетики, переноситимуть модернізацію застарілих підприємств, що продукують велику кількість відходів у землю та атмосферу. Це - плюс.

"Але одночасно значно послаблюються механізми контролю і покарання підприємств за екологічні злочини і забруднення: екологія відходить на другий план, коли мова йде про швидке забезпечення населення товарами, потребу в конкурентоспроможності і швидкий економічний підйом", - пише прес-служба ЕкоДії.

Збільшення рівня забруднення відбувається вже зараз, але не великими компаніями, які поки закриті на карантин, а нами самими: велика кількість одноразових масок, рукавиць і рушничків, які не перероблюються, вже переповнюють смітники; вихлопні гази від автомобілів забруднюють повітря у містах, де не працює громадський транспорт; у супермаркетах усе, що тільки можна, опиняється у пластиковій обгортці.

"Низький контроль злочинів над довкіллям, які відбуваються вже під час карантину - підпал трави, вирубка лісів і самозахоплення земель. Тож, чи можна говорити про довгостроковість покращення стану довкілля? Очевидно, що ні", - сумують автори допису.

На думку вчених, є ймовірний зв’язок між рівнем забруднення повітря і динамікою розповсюдження вірусної інфекції, а також важкістю її перебігу. Якість повітря в Україні є однією з найнижчих в Європі.

"Наголошуємо на тому, що треба вдаватись до стратегічних кроків для покращення його якості, а саме - прийняти закон «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення». Завдяки ньому підприємства будуть змушені модернізувати виробництво і скорочувати викиди", - вимагають у ЕкоДії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора