Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Польща та Словаччина поставлять Україні винищувачі МіГ-29: експерти розповіли, як від цього зміниться ситуація на фронті

Польща та Словаччина поставлять Україні винищувачі МіГ-29: експерти розповіли, як від цього зміниться ситуація на фронті

«200 літаків було б достатньо для проведення успішної самостійної повітряної операції».

5 хв на прочитання19 Березня 2023, 01:23
МІГ-29 ПОЛЬСЬКИХ ВПС. ФОТО: GIANLUCA VANNICELLI / IPA-AGENCY / SCANPIX / LETA МІГ-29 ПОЛЬСЬКИХ ВПС. ФОТО: GIANLUCA VANNICELLI / IPA-AGENCY / SCANPIX / LETA
Поділитись:

Польща та Словаччина оголосили про постачання Україні радянських винищувачів МіГ-29 — вони стали першими західними країнами, які наважилися передати ЗСУ літаки. МіГи можуть відіграти важливу роль у весняному наступі, особливо якщо вдасться їх озброїти високоточними далекобійними боєприпасами, кажуть військові експерти. Також Україна давно просить у США винищувачі F-16, але поки що безуспішно — рішення Польщі та Словаччини не вплинуло на позицію американців. «Важливі історії» поговорили з військовими експертами, щоб зрозуміти, як авіація союзників допоможе українському контрнаступу.

Першою про постачання Україні МіГів оголосила Польща. У вівторок про це сказав прем'єр-міністр Матеуш Моравецький, а в четвер президент Анджей Дуда повідомив подробиці: чотири літаки буде поставлено за кілька днів, ще кілька — найближчим часом. Як зазначає New York Times, польська армія має «близько 28» МіГ-29, більшу частину з них вона отримала від Німеччини після об'єднання ФРН і НДР. Не всі польські МіГи у робочому стані.

Також офіційний представник польського уряду Петро Мюллер розповів, що передати Україні МіГ-29 готові ще кілька країн. Однією з них виявилася Словаччина. У п'ятницю виконувач обов'язків прем'єр-міністра Едуард Геґер заявив, що його країна відправить ЗСУ 13 винищувачів. Коли це станеться, Геґер не сказав. 16 березня польська радіостанція NPR повідомляла, що Україна може отримати словацькі МІГ-29 протягом чотирьох-шостих тижнів.

Bloomberg пише, що після початку війни МіГи, які стоять на озброєнні в арміях східноєвропейських країн НАТО, не літають. Це з розривом договорів із Росією про їх обслуговування. Літаки перебувають «різною мірою готовності».

Польські та словацькі МіГ-29 цілком можуть потрапити в Україну на початок весняного наступу. Він може розпочатися у другій половині весни.

Військовий експерт Кирило Михайлов розповів «Важливим історіям», що в наступі винищувачі можуть вирішувати важливі завдання, зокрема, бути потужними високоточними засобами ураження «на запит». Наразі такими засобами у ЗСУ є реактивні системи залпового вогню HIMARS та М270, а також високоточні артилерійські снаряди Excalibur. Однак у наступі вони можуть бути недостатньо мобільними, якщо потрібно швидко знищити ворожу бронетехніку чи укріплену позицію, яка заважає подальшому просуванню. Літаки можуть впоратися з таким завданням за хвилини чи десятки хвилин.

При цьому Михайлов зазначає, що роль авіації у цій війні не така велика, як передбачалося через потужні ППО обох сторін. Авіація може працювати лише на передньому краї, а на удари льотчики мають дуже мало часу.

«Проводити хоч скількись значний час над позиціями супротивника означає, що по вас прилетить із якогось зенітно-ракетного комплексу», — каже аналітик.

«Зараз склалася така ситуація, в якій жодна зі сторін не продемонструвала ні вміння, ні сил, аби проводити масштабну операцію із завоюванням повітряного простору, придушенням ППО, завданням масованих ударів по наземних цілях», — згоден із ним інший військовий експерт, який попросив про анонімність.

Також аналітик зазначає, що при масованому застосуванні авіації ЗСУ доведеться розосередити літаки багатьма аеродромами, кожен з яких може стати метою для російських ударів крилатими ракетами.

«Це стає великою проблемою для управління та постачання», — говорить експерт.

Ще одна проблема для авіації обох сторін — брак високоточної далекобійної зброї. «Фактично основною зброєю авіації є некеровані бомби та некеровані ракети», — пояснює Михайлов. ЗСУ вирішують цю проблему за рахунок західних постачань. Вони вже використовують ракети AGM-88 HARM, які наводяться на випромінювання радарів російської ППО. Також українська армія отримала системи наведення JDAM, які перетворюють авіабомби на високоточні боєприпаси та дозволяють льотчикам завдавати ударів, не входячи до зони враження ППО.

«Можливо, деякі високоточні системи вже інтегровані з польськими МіГами», — додає експерт.

За словами Михайлова, хоча на початку війни українські Повітряні сили і втратили кілька десятків різних літаків, вони зберегли більшу частину машин та інфраструктури. Анонімний експерт пов'язує це із грамотними діями командування Повітряних сил ЗСУ.

«Однак загалом стан авіаційного парку, якість підготовки особистого складу та загальну кількість літаків та пілотів оцінити важко. Напевне можна сказати лише те, що вирішального впливу на перебіг бойових дій зараз вони надати не в змозі», — каже він.

За словами аналітика, щоб досягти рішучої переваги, потрібні десятки і навіть сотні літаків.

«Скажімо, 200 було б достатньо для проведення успішної самостійної повітряної операції», — сказав він.

Також ми розповідали про один із найкращих літаків у світі: що відомо про винищувача F-16, який незабаром може отримати Україна.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Заборона продажу одноразових електронних сигарет
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитання31 хвилину тому
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитаннягодина тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання2 години тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання3 години тому
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
2 хв на прочитання4 години тому
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання5 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання5 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання6 годин тому