Подорожчання хліба на 20% прогнозують виробники вже цього місяця

2 хв на прочитання09 Серпня 2024, 15:09
Фото seeds.org.ua

Можливі також перебої з постачання сировини і готової пекарської продукції.

Ціни на хліб до кінця серпня можуть зрости на 20%. І це буде вимушений крок від пекарів, які вже працюють майже в нуль або зупиняють виробництво. Про це "Нашим новинам України" повідомив генеральний директор компанії "Київхліб" Юрій Дученко.

"Це буде у межах 10-20%, залежно від асортименту, і на жаль, це змушений крок, якй дозволить пекарям працювати. Тому що деякі заводи вже працюють в одну зміну, вже спрощують асортимент. І, на жаль, якщо такими темпами буде продовжуватися, без підвищення ціни, то у вересні прогнозується дефіцит хлібо-булочної продукції. Зерно і борошно подорожчають точно. Виробники не можуть працювати у збиток. До вересня виробники, яі працюють в "білому" режимі, можуть не дотягти", - сказав Юрій Дученко.

Він пояснив, що залишити теперішню ціну неможливо через зростання вартості інгредієнтів та електроенергії. Деякі підприємства вже працюють в одну зміну, і до вересня їм загрожує закриття. Крім того, бізнес з пересторогою спостерігає, як уряд вирішить питання з податками: чи підвищуватиме, які саме і наскільки. Кілограм хліба масового вжитку, за словами Дученка, має коштувати порядка 40 грн.

Якщо у квітні купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно коштує вже 15 тисяч, а до листопада очікується ціна у 16-16,2 тисячі. Ціни на борошно за минулі кілька місяців зросли на 50%. Борошно в собівартості хліба становить приблизно 40%. Інша сировина (цукор, соняшникова олія) подорожчала з початку року більш ніж на 20%. Зростають витрати на електроенергію, логістику, пакувальні матеріали тощо.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: