Догори
Дати відгук

Півцарства за вакцину від COVID-19?

2 хв на прочитання22 Жовтня 2020, 09:59
Поділитись:

Скільки коштуватиме вакцина від коронавірусу і хто за неї буде платити? Ціни коливаються від трьох до тридцяти доларів за дозу. Це залежить від багатьох факторів, включаючи ефективність самої вакцини, результати клінічних випробувань, витрати на розробку та виробництво, конкуренцію на ринку, попит та те, чи є покупці приватними групами, наприклад, страховиками, чи державними органами, пише Financial Times.
Загострення ситуації з пандемією внаслідок поширення другої хвилі коронавірусу додає складності.
В поспіху з розробкою дієвої вакцини компанії експериментують з різними технологіями. Безпрецедентним кроком є те, що деякі виробники ліків планують дозволити іншим компаніям виготовляти їхні вакцини, що ще більше ускладнює розрахунки витрат.
Інформація про угоди щодо вакцини та розцінку закриті таємницею, а компанії та державні установи захищають своє право на конфіденційність.
Існує інформація, що на переговорах з Європейською комісією, компанія AstraZeneca пропонувала ціну приблизно 3-4 долари за дозу, тоді як Johnson & Johnson та вакцина, розроблена спільно Sanofi та GSK, близько 10 доларів за дозу.
На відміну від цього, американська компанія Moderna пропонувала ціну за свою вакцину на рівні від 50 до 60 доларів за курс двох ін’єкціїй, після того, як спочатку просила майже вдвічі більше цієї суми.
Інші біотехнологічні компанії, такі як CureVac, заявили про те, що будуть прагнути забезпечити «етичну ціну на свою вакцину.
Тиск з боку суспільства та повідомлень у ЗМІ змусив деякі фармацевтичні компанії розкрити прогнозовані роздрібні ціни, причому Moderna зробила це в серпні та опублікувала максимальну ціну в 37 доларів за дозу.
Один із фаворитів серед розробників вакцин у Китаї, компанія Sinovac, цього тижня розпочала продаж вакцини в окремих містах за ціною 60 доларів за дві ін’єкції, в рамках програми екстреного використання.
В основі дискусії лежить як етичне, так і практичне питання: чи слід фармацевтичним корпораціям співпрацювати з багатими країнами, щоб забезпечити встановлення обмежень на завищення ціни для бідних країн. 

Тим часом стало відомо, що українські вчені можуть створити вакцину від коронавірусу, але виробляти її країна не зможе. Про це заявив академік Національної академії наук Сергій Комісаренко

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора