Догори
Дати відгук

«Північний потік — 2»: у німецькому енергоконцерні заявили про його непотрібність

Якщо конфлікт навколо України ще більше загостриться, у будь-якій формі, це означатиме підвищення цін на газ.

3 хв на прочитання27 Січня 2022, 10:28
pixabay pixabay
Поділитись:

Газопровід «Північний потік — 2», що коштував 10 млрд євро і побудований всупереч американським санкціям, можливо, не потрібний. Про це заявив у середу Маркус Креббер, голова німецького концерну RWE - найбільшого у ФРН постачальника електроенергії, пише sprotyv.info з посиланням на  російські ЗМІ.

Хоча російський газ потрібен Німеччині і ще довго матиме значення для національної енергосистеми, необхідність у «Північному потоці-2», на думку топ-менеджера, не така вже очевидна.

«З огляду на скільки трубопроводів вже існує, «можливо, він необов'язково потрібний», — заявив Креббер.

У розпорядженні «Газпрому» вже є ГТС України, здатна перекачувати до 140 млрд. кубометрів на рік, труба «Ямал-Європа» потужністю 33 млрд. кубів, а також «Північний потік-1», через який можна постачати 55 млрд. кубометрів щорічно. Нарешті, діє «Турецький потік» потужністю 32 млрд. кубометрів на рік, з яких 16 млрд. можуть поставлятися до південноєвропейських країн за другою, експортною ниткою.

При цьому експорт «Газпрому» до ЄС минулого року становив лише 146 млрд. кубів. Це мінімум за шість років, що на 40% менше уже наявних трубопровідних потужностей (244 млрд кубометрів на рік).

Тим не менш, «Північний потік — 2» скорочує шлях постачання від газових родовищ і транспортування палива буде вигіднішим, визнав Креббер.

«Одне ясно: при оцінці «Північного потоку - 2» ми в Німеччині повинні усвідомлювати значення, яке має і ще довго матиме природний газ для нашої енергетичної системи», - наголосив він.

Повне припинення постачання російського газу, за словами Креббера, Німеччина може витримати протягом дуже короткого часу, не більше кількох тижнів. Але залежність у Москви не менша, бо  Росія потребує валюти, пояснив топ-менеджер. Він додав, що якщо конфлікт навколо України ще більше загостриться, у будь-якій формі, це означатиме підвищення цін на газ.

Креббер також закликав владу Німеччини вжити заходів для забезпечення енергобезпеки країни. За його словами це може виражатися у створенні державних запасів, як у разі нафти.

Нагадаємо, німецький союз охорони природи та біорізноманіття позивається  до адміністративного суду Гамбурга щодо будівництва «Північного потоку — 2».

Раніше ми писали про те, що світ на порозі нової техногенної катастрофи через РФ і прокладання «Північного потоку — 2»

Нагадаємо, проєкт  «Північний потік — 2» передбачає  будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський «Газпром». Фінансують проєкт європейські компанії — французька Engie, австрійська OMV, британо-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024