Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • «Підтримую роз’єднання Мінекоенерго» - заступник міністра енергетики та захисту довкілля

«Підтримую роз’єднання Мінекоенерго» - заступник міністра енергетики та захисту довкілля

Вугільна галузь і Червона книга погано поєднуються

4 хв на прочитання25 Травня 2020, 19:13
Поділитись:

Питання екологізації енергетики, які були основою рішення про об'єднання міністерств (Міненерго та Мінприроди – ред.), залишаються такими ж актуальними і наразі. Про це GreenPost сказала заступник міністра енергетики та захисту довкілля Ірина Ставчук, коментуючи думку Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо долі Мінекоенерго.

«Але з точки зору управління, об'єднане міністерство стало надвеликим, з низкою кризових питань і секторів, які потребують складних системних реформ. Тому я цілком підтримую роз'єднання міністерств», - додала Ірина Ставчук.

Нагадаємо, що Денис Шмигаль у інтерв’ю Інтерфаксу заявив, що ідея розділення міністерства енергетики і екології на рівні задуму і початку реалізації.

«Бо, на жаль, об’єднання не дало того ефекту, на який ми очікували. Для мене було дивним, коли я потрапив на перші засідання Кабінету міністрів, коли міністр енергетики спочатку доповідав про стан справ в атомній енергетиці, потім вугільна галузь, а потім про червонокнижні рослини і вилов мотиля. З того часу я став прихильником того, що екологією має займатися професійний еколог, якому це близько і який цим живе. Тому розділення міністерства і утворення посади профільного міністра екології – це на порядку денному», - сказав Денис Шмигаль.

Рішення про утворення гібриду з двох міністерств нинішня влада ухвалила у серпні-вересні минулого року. Процес тривав майже три тижні. Спочатку уряд Гончарука ухвалив постанову про приєднання Мінприроди до Міненерго. Але після протестів громадських активістів та різкої критики з боку фахівців, рішення було дещо змінене: до Мінприроди приєднали ліквідоване Міненерго. Весь цей час новостворений гібрид очолювали енергетики.

Це рішення уряду від самого початку критикували громадські екологічні організації. Увесь час від об’єднання міністерств вони не припиняли кампанію за повернення окремого профільного міністерства, проводили акції під урядовими установами, писали колективні листи та звернення, виступали у ЗМІ тощо.

«Гарна новина. 9 місяців аналізу та адвокації не пройшли марно. Вітаю всіх причетних!!! Згідно з «Положенням про Міністерство енергетики та захисту довкілля», функцій міністерства з захисту довкілля не менше ніж енергетичних. Але в реальному житті вони знаходяться аж ніяк не на одному рівні. Так, енергетика не менше складна та важлива ніж екологічна і просто фізично неможливо ефективно керувати ними обома одночасно», - оцінила наміри голови уряду голова БФ Екологія-Право-Людина Олена Кравченко.

Боротьба громадськості за максимальне збереження інституційної спроможності природоохоронного відомства була не марною.

«Хоча вимоги фахівців не робити гібрид не були почуті у вересні 2019, рішення про ліквідацію Міненерго, а не Мінприроди дозволило зберегти низку важливих речей. Тобто, врешті-решт Мінприроди реформували, а не ліквідували. Таким чином збереглася Громадська рада, яка працювала саме при Мінприроди, а також наступність міжнародних угод, підписаних Мінприродою. Втім, питання відновлення Мінприроди залишається актуальним і вкрай важливим», - прокоментувала GreenPost ситуацію голова Комітету з у міжнародних справах Верховної Ради України 8 скликання Ганна Гопко.

Ситуація в України вимагає концентрації зусиль і окремого профільного органу для координації таких зусиль.

«За дев’ять місяців, що минули з часу об’єднання Міністерств, екологічна ситуація не змінилась на краще. В Україні і далі спостерігається високий рівень забруднення довкілля: в річки та моря скидаються неочищені стічні води, повітря забруднене промисловими та автомобільними викидами, а ґрунти – токсичними речовинами, вирубування лісів призводить до деградації екосистем, хижацьке видобування природних ресурсів досягло загрозливих масштабів. Тому потрібне профільне міністерство, здатне вирішувати ці завдання», - сказала GreenPost голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Як ми вже писали, і в теорії, і на практиці Мінекоенерго не здатне забезпечити ані реалізацію екологічної політики, ані наскрізний зв’язок між іншими секторальними міністерствами з цього питання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора