Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Блоги
  • Про незворотність роз'єднання Мінекоенерго та Мінприроди

Про незворотність роз'єднання Мінекоенерго та Мінприроди

2 хв на прочитання25 Травня 2020, 17:04 995
Поділитись:

Сьогодні вийшло інтерв’ю з Денисом  Шмигалем про незворотність роз’єднання мінекоенерго на мінприроди і міненергетики.

Перший уряд моновлади вольовим рішенням об’єднав, другий уряд таким же вольовим – роз’єднує.

Спочатку це виглядає трохи дивно. Але якщо заглибитися в питання, то можна зробити певні висновки.

Проведу хронологію подій.

Причини об’єднання урядом Олексій Гончарук, зазначив в коментарі Олексій Оржель:

«... - це формування політики екологізації всієї економіки і в першу чергу енергетики. Пріоритетом міністерства було закладання у ціну кожної енергетичної одиниці екологічних екстерналій (які на сьогодні абсолютно не враховані), оподаткування вуглецемісткості продукції, пріоритезація енергоефективності, реалізація українського Зеленого переходу. Це модель, яка на сьогодні реалізується в Європі і ми, зокрема об'єднанням, намагалися прискорити відповідні процеси в Україні. Більше того, зважаючи на тенденції, які відбуваються на найбільшому та найближчому для нас ринку - європейському ринку (не говорячи вже про євроінтеграцію), все одно ці процеси неминучі. Але, на жаль, буде довгий шлях еволюції.

ПС. Це було спільне рішення, зважаючи на те, що хотіли одночасно запустити багато фундаментальних реформ і максимально прискорити розвиток Країни. Було бажання скористатися історичним шансом...»

Після звільнення уряду Гончарука, #ЕкоКомітет намагався продовжити цю модель об’єднаних міністерств. Про це навіть писали колективне звернення до прем’єра.

В цей саме час, природоохоронні організації зайняли контрпозицію - на роз’єднання, обумовлюючи конфліком інтересів двох сфер і іншими не менш важливими аспектами.

Після призначення тво міністра Ольга Буславец, природоохоронна сфера повністю делегована заступнику міністра Роман Абрамовський. Ольга Буславець і прем’єр Денис Шмигаль в цей же час ставлять в #1 пріорітет - вирішення проблем енергетичної галузі.

В підсумку наш #ЕкоКомітет має у виконавчій владі аж цілого заступника міністра. Хоча варто зазначити, сильного менеджера і екопрофесіонала Романа Абрамовського.

Наслідком останніх призначень і змін пріорітетів стало очевидне повернення курсу на роз’єднання і офіційної рекомендацій екокомітету уряду провести такі дії.

Я особисто просив Дениса Шмигаля про швидке роз’єднання, на особистій зустрічі пару тижнів тому.

Наразі питання фактично вирішено і перейшло в юридичну площину. 2 кандидатури на посаду нового міністра вже розглядаються. Обидві - дуже сильні професіонали.

#МінприродиБути ✊??? #ЕкоКомітет рубиться до останнього ?