Догори
Дати відгук

Підпали у зоні відчуження: бешкетування чи тероризм

Концентрація цезію-137 справді не критична за нормами радіаційної безпеки, але насправді цезію чи будь-яких інших радіаційних ізотопів взагалі не повинно бути в атмосфері

4 хв на прочитання10 Квітня 2020, 13:33
Фото: ДСНС у Київській області Фото: ДСНС у Київській області
Поділитись:

У Державному науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки ДП Держатомрегулювання України запевняють: ризику для здоров’я людей у результаті масштабної пожежі у зоні відчуження наразі немає. Радіаційний γ-фон Києві та області не змінився. Система АСКРО (автоматизована система контролю радіаційної обстановки) фіксує локальне підвищення, але воно спостерігається лише в безпосередній близькості до території, охопленою пожежею.

За інформацією Держатомрегулювання, станом на ранок  9 квітня 2020 р. у зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення нараховувалися три окремі зони займання: у Денисовицькому, Котовському та Корогодському лісництвах.

Згідно розрахунків траєкторії руху забруднених димом хмар протягом 9 квітня вони мали пройти вздовж північних кордонів України та через північну частину Чернігівської області.

 Добовий прогноз розповсюдження потенційно забрудненої хмари на період із 03.00 9 квітня до 03.00 10 квітня 2020 року представлено на GIF-зображенні.  

Із цих причин очікувалося тимчасове підвищення концентрації цезію-137 у приземному шарі атмосферного повітря північно-західної частини м. Києва.

Згодом результати відбору проб повітря на вул. Василя Стуса, розташованої на шляху руху повітряних мас із продуктами горіння, підтвердили цей прогноз. Концентрації цезію-137 становили 5,0 – 7,0 мБк/м3.

Що кажуть профільні державні установи 

Прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки ДП Держатомрегулювання Тетяна Вербицька говорить, що виявлені незначні підвищення концентрації цезію свідчать про достовірність моделювання траєкторії руху повітряних мас та концентрацій радіонуклідів у них. І додає: «Вони не несуть загрози життю та здоров’ю людей».

Концентрація цезію-137 справді не критична за нормами радіаційної безпеки, але насправді цезію чи будь-яких інших радіаційних ізотопів взагалі не повинно бути в атмосфері.

Водночас найбільшими загрозами таких пожеж Тетяна Вербицька називає можливість їх  поширення на промислові об'єкти. Тоді справді не оминути серйозного радіоактивного викиду в атмосферу.

«Кожна нова пожежа в Чорнобильській зоні відчуження підвищує цей ризик. Тим більше рік посушливий – зими фактично не було, опадів не було, і пожежі серйозні почалися вже навесні. Зазвичай ліс у зоні горить улітку», – говорить  вона.

Хто винен і що робити

Член Громадської Ради у Державному агентстві  України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко назвав пожежу у зоні відчуження «рядовим тероризмом». На його думку, держава не здійснює належного контролю за територіями, ураженими радіацією.

«Зараз у Чорнобилі карантин. Там немає працівників підприємств. А на території радіоактивного с. Чистогалівка, де відбувся один із підпалів, немає жодного офіційного відвідувача навіть, коли зона працює. Це глушина, де ходять тільки нелегали. ДАЗВ (Державне агентство України з управління зоною відчуження) за останні роки поставило лише одну відеокамеру. Тепер  в декількох місцях стався умисний підпал, який піднімає в повітря радіоактивний попіл. Це просто рядовий тероризм, який стане міжнародним, коли вітер подме на Білорусь», – написав Ємельяненко у  Facebook. 

Він вважає головною причиною цієї пожежі «бездіяльність відповідальних структур» і навіть закликав Службу безпеки України та Міністерство внутрішніх справ виконати свої обов’язки: відкрити кримінальну справу про терористичний акт, негайно розслідувати всі вже відомі заяви та факти підпалу в Чорнобильській зоні, знайти та притягнути до кримінальної відповідальності всіх причетних до вказаних фактів осіб.

Одну із цих вимог поліція виконала кілька днів тому, коли встановила особу палія, через дії якого сталася пожежа в зоні відчуження. Зловмисником виявився 27-річний житель села Рагівка. Щоправда, поки що немає будь-якої інформації щодо того як хлопець пояснює свій вчинок, результатом якого стала мобілізація зусиль пожежників, медиків та правоохоронців.

Також поки що не озвучується розмір збитків, завданих державі.  Достеменно невідомо чи винуватцем пожежі є один чоловік, чи до цього причетно кілька різних осіб.

Нагадаємо, що станом на ранок, 10 квітня, гасіння пожеж у Зоні відчуження все ще триває. Радіаційна ситуація стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні ґрунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують допустимих значень.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання47 хвилин тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитаннягодина тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині. Фото: SoftServe / Halyna Kuchmanych
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання3 години тому
 Екологія Переробка Забруднення пластиком Глобальний договір про пластик
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання6 годин тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання8 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання9 годин тому
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання17 годин тому
Більше з GreenPost
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання2 години тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання3 години тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання4 години тому
Огірки Корисні овочі Харчування
Що відбувається з вашим тілом, коли ви їсте огірки щодня
1 хв на прочитання5 годин тому
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитання6 годин тому
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитання7 годин тому
Провідний спінальний хірург зі США лікуватиме дітей зі складними патологіями хребта
1 хв на прочитання7 годин тому
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитання10 годин тому