Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Підлітки, залежні від соцмереж, більш імовірно будуть пиячити, вживати наркотики та курити — дослідження

Підлітки, залежні від соцмереж, більш імовірно будуть пиячити, вживати наркотики та курити — дослідження

Наслідки для здоров’я потенційно негайні та на все життя.

3 хв на прочитання08 Грудня 2023, 18:53
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Підлітки, залежні від соцмереж, із більшою ймовірністю будуть пити, курити, вживати наркотики та демонструвати ризиковану сексуальну поведінку, ніж їхні менш схильні до впливу соцмереж однолітки. Такий висновок зробили науковці з університетів Глазго й Единбурга, провівши дослідження метаданих. Його результати було опубліковано у науковому журналі BMJ.

Соціальні медіа революціонізували комунікаційний ландшафт: у всьому світі у 2022 році приблизно 139 млн підлітків (10-19-річних) користуються Instagram, а 120,2 млн — Facebook. Ідеться про створення й обмін контентом. Його різноманітний і за своєю суттю соціальний характер підтримує потребу підлітків в автономії, соціальному зв’язку та спорідненості. Всесвітня організація охорони здоров’я вважає це потужним засобом зміцнення здоров’я — використання соціальних медіа для виклику позитивних змін у поведінці добре задокументовано, включаючи підвищення фізичної активності та здорового харчування, покращення доступу до інформації про здоров’я та соціальні зв’язки однолітків. та емоційна підтримка.

Проте попри повсюдне використання та потенційні переваги, можливий шкідливий вплив соцмереж на ризиковану для здоров’я поведінку підлітків (наприклад, вживання психоактивних речовин і ризиковану сексуальну поведінку), принаймні частково через посилений тиск однолітків і соціальні норми.

Крім того, використання соціальних мереж може витіснити традиційні особисті взаємодії, тим самим збільшуючи фізичну бездіяльність. Уміст, створений маркетологами (наприклад, реклама та впливові особи) і створений користувачами (наприклад, публікації користувачів і однолітків), може відображати споживання нездорових товарів. Було показано, що вплив такого контенту з традиційних засобів масової інформації (наприклад, кіно й телебачення) впливає на ризиковану для здоров’я поведінку підлітків (наприклад, вживання психоактивних речовин і нездорове харчування), експериментальні та лонгітюдні дослідження показують, що онлайн-контент також впливає на поведінку офлайн.

Підлітковий вік є періодом, який позначається на поведінці протягом усього життя, тому наслідки для здоров’я потенційно негайні та на все життя. Безпосередні наслідки включають (але не обмежуються ними) травми, пов’язані з алкоголем і наркотиками, низький рівень освіти та депресію (для вживання алкоголю та наркотиків), а також захворювання, що передаються статевим шляхом, і підліткову вагітність (для ризикованої сексуальної поведінки). Проте вони представляють відносно екстремальні наслідки, і для більшості підлітків така поведінка, якщо вона буде експериментальною та короткочасною, матиме обмежену шкоду та може вважатися нормальною частиною підліткового розвитку. Однак деякі форми поведінки, пов’язані зі здоров’ям, наприклад неправильне харчування, недостатня фізична активність і вживання алкоголю, можуть виникнути в підлітковому віці та мати наслідки на все життя. Антисоціальна поведінка пов’язана з несприятливими наслідками, такими як злочинність і психосоціальні збої, довгострокові наслідки яких поширюються на спричинення значних страждань для інших, що підкреслює важливість цієї ризикованої поведінки для громадського здоров’я.

Попередні дослідження впливу соціальних медіа на психічне здоров’я підлітків свідчать про вікові та статеві відмінності, у яких більший негативний вплив існує на дівчат і молодших підлітків (порівняно з чоловіками та старшими підлітками). Однак ці потенційні відмінності ще належить дослідити у зв’язку з ризикованою для здоров’я поведінкою.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Чебуреки з солодкою начинкою Рецепт приготування
Альтернатива пиріжкам: як приготувати чебуреки з солодкою начинкою
1 хв на прочитання13 хвилин тому
Чистий четвер перед Великоднем та прикмети
Чистий четвер — особливий день перед Великоднем: четвергова сіль, прикмети, нашіптування, щоб вийти заміж
3 хв на прочитання44 хвилини тому
Електромобіль Китай Екологічний транспорт
В Китаї випустили електромобіль вартістю лише за $4000: вміщує чотири людини
1 хв на прочитання2 години тому
Температурні рекорди Клімат Екологія України
У Києві квітень побив температурні рекорди за останні 144 роки
1 хв на прочитання3 години тому
Два перевірених засоби, щоб квіти у вазі залишались свіжими
1 хв на прочитання3 години тому
Як зрозуміти, чи потрібно позбавлятися старого дерева на ділянці?
1 хв на прочитання4 години тому
Гречаний суп із морською капустою та консервованим горошком — готується просто і смачно
1 хв на прочитання10 годин тому
Міскантус — популярний декоративний злак: що слід знати про цю рослину
1 хв на прочитання11 годин тому