Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Під впливом російсько-української війни почався «переділ» світового ринку зброї, Україна серед лідерів-імпортерів — аналітики

Під впливом російсько-української війни почався «переділ» світового ринку зброї, Україна серед лідерів-імпортерів — аналітики

У 2022 році Україна вийшла на третє місце у світі з імпорту озброєння, збільшивши свою частку закупівель більш ніж у 40 разів.

4 хв на прочитання17 Березня 2023, 08:27
Російський танк Т-72, знищений ЗСУ на Житомирській трасі в районі села Дмитрівка Бучанського району Київської області Російський танк Т-72, знищений ЗСУ на Житомирській трасі в районі села Дмитрівка Бучанського району Київської області
Поділитись:

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру (SIPRI) опублікував новий звіт «Тенденції у галузі міжнародних постачань зброї — 2022». Документ визначає зміни на глобальному ринку озброєнь на «довгій дистанції», тобто оперує навіть не роками, а п'ятиріччями. SIPRI — це міжнародний аналітичний центр, заснований у 1966 році, який займається вивченням конфліктів, озброєнь і питань контролю над ними. На дані з його досліджень посилаються авторитетні організації, наприклад ООН. У «Дзеркалі» вибрали найважливіше з цього звіту.

Світовий ринок зброї помітно змінився під впливом повномасштабного вторгнення Росії до України, яке розпочалося у лютому минулого року. Насамперед це торкнулося країни, яка стала жертвою агресії.

Якщо у 2013–2017 роках Україна закуповувала іноземної зброї менш ніж на 0,05 % від загальносвітового обсягу військового імпорту, то у 2018–2022 середньорічний показник досяг 2 %, тобто частка зросла більш ніж у 40 разів. Причому в річному розрізі це зростання має виглядати ще більш вражаючим. Звіт SIPRI не містить точних даних із розбивкою за роками, але вказує, що у 2022 році Україна завдяки іноземній допомозі змогла вийти на третє місце у світі з імпорту озброєння, пропустивши вперед лише Катар та Індію. А частка цих країн у витратах на іноземну зброю за останні п'ять років становила 6,4 % та 11 % відповідно.

Розв'язана Росією війна змінила тенденцію, що намітилася, зі зниження військових витрат. Загалом у світі цей тренд все ще помітний — за п'ятирічний період глобальний ринок зброї «стиснувся» на 5 %. Африка в цей період купувала на 40 % зброї менше, ніж за попередні п'ять років, обидві Америки — на 21 %. Але Європа, в якій уперше за майже 80 років триває велика міждержавна війна, наростила військовий імпорт на 47 %.

Значна частина цього зростання припадає на частку України, але й інші європейські країни прагнуть убезпечити себе, імпортуючи озброєння. Особливо це видно з прикладу держав, які мають спільні кордони з Росією. Норвезькі закупівлі іноземної зброї збільшилися приблизно вчетверо — з 0,5 до 2 % їхнього загальносвітового обсягу, польські — майже вдвічі (з 0,5 до 0,9 %). Даних країн Балтії у звіті немає — у документі наводяться лише 40 найбільших імпортерів і експортерів. Утім, і віддалені від нинішнього театру бойових дій європейські країни нарощують постачання озброєнь із-за кордону. Середньорічні витрати Великої Британії за цією статтею зросли з 1,7 до 2,3 % від обсягу світової торгівлі, а Нідерландів — з 0,4 до 1,9 %.

Ще один регіон, де витрати на закупівлю закордонної зброї в 2018–2022 роках зростали, а не знижувалися, — Східна Азія. Розташовані тут країни не можуть ігнорувати загрози КНДР і Китаю і помітно нарощують імпорт озброєння. Південна Корея збільшила свою частку імпорту з 2,2 % до 3,7 % світового обсягу, а Японія — з 1,2 % до 3,5 % за останні п'ять років. Помітно (з 3,6 до 4,7 %) зросла частка в імпорті озброєнь і Австралії, яка теж стурбована китайською загрозою. Частка КНР теж збільшилася — з 4,2 до 4,6 %.

Протягом як мінімум останніх тридцяти років США та Росія залишаються найбільшими експортерами озброєнь у світі, причому США завжди посідають перше місце, а Росія — друге. Але розрив між ними цей час значно збільшився. В останні п'ять років США наростили свій експорт на 14 %, а продаж російської зброї зменшився майже на третину. У той же час Франція, яка займає третє місце, все ближче і ближче підбирається до Росії — у цей же період її експорт зброї зріс майже в півтора раза. Наразі трійка лідерів виглядає так:

  1. США — 40 % світового експорту озброєнь у 2018-2022 роках (основні покупці — Саудівська Аравія, Японія, Австралія);
  2. Росія — 16 % (Індія, Китай, Єгипет);
  3. Франція — 11 % (Індія, Катар, Єгипет).

Експерти SIPRI припускають, що через вторгнення в Україну російський експорт зменшиться ще більше. Зброя буде потрібна самій РФ для своєї армії, а зовнішній попит на неї продовжуватиме скорочуватися через міжнародні санкції та тиск, який надають США та їхні союзники. Цілком можливо, що найближчими роками Франція зможе обігнати Росію та стане другим експортером озброєнь у світі.

Успіх Франції особливо вражає на тлі країн, що посідають четверте та п'яте місця — Китаю та Німеччини. Їхній військовий експорт скоротився на 23 % та 35 %, і в останні п'ять років вони контролювали 5,2 % та 4,2 % світового ринку озброєнь. Разом п'ять цих найбільших експортерів (США, Росія, Франція, Китай і Німеччина) забезпечили три чверті міжнародних постачань зброї.

Також нагадаємо, що «буде або бійня, або професійний контрнаступ»: як Україна та Росія готуються до вирішальної операції.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023