Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Буде або бійня, або професійний контрнаступ»: як Україна та Росія готуються до вирішальної операції

«Буде або бійня, або професійний контрнаступ»: як Україна та Росія готуються до вирішальної операції

Наступ ЗСУ має розпочатися до кінця весни — швидше за все, у Запоріжжі чи Луганській області.

5 хв на прочитання15 Березня 2023, 01:12
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Українська армія продовжує підготовку до весняного наступу, який може багато в чому визначити результат війни. Майбутня операція викликає побоювання як у Росії, так і в Україні: у Міноборони РФ побоюються, що не зможуть зупинити ЗСУ, в Україні кажуть, що для успішного наступу може не вистачити навчених солдатів та техніки. Про це розповідають у «Важливих історіях».

Коли і де буде наступ

Про те, що наступ має розпочатися до кінця весни, українські політики та військові говорять відкрито. Так, 10 березня радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив італійському виданню La Stampa, що операція розпочнеться за два місяці.

«Ми виснажимо росіян у Бахмуті, а потім зосередимося в іншому місці», — сказав Подоляк.

У лютому начальник Головного управління розвідки ЗСУ Кирило Буданов говорив, що доля війни вирішиться «з середини до кінця весни».

У понеділок Washington Post із посиланням на американських чиновників написала, що наступ має розпочатися наприкінці квітня — на початку травня.

Швидше за все, операція проходитиме на одному із двох напрямків — у Запорізькій чи Луганській областях, пояснювали «Важливим історіям» військові експерти.

У Запоріжжі можливий удар у напрямку Мелітополя або через Гуляйполе на Маріуполь Донецької області. Успішна операція на цьому напрямку дасть змогу перерізати російський сухопутний коридор до Криму, який відіграє важливу роль у постачанні військ. На Луганщині наступ може піти через Сватове та Кремінну на схід — до кордону з Росією.

Чого побоюються в Росії й Україні

Ключове завдання російської армії на весняну кампанію — утримати сухопутний коридор у Крим, розповіло «Важливим історіям» джерело, близьке до Міноборони РФ. Сформований резерв тримається далеко від лінії фронту, він потрібен не для наступу, а для того, щоб кинути його туди, де українці прорвуть лінію оборони.

Ще одне завдання – продовжувати чинити тиск на противника на різних ділянках фронту, завдаючи йому максимально можливих втрат. Щодо зимового наступу росіян, то він провалився. Російським частинам вдається повільно просуватися лише під Бахмутом — ціною великих втрат у ПВК «Вагнер».

Військовий експерт Юрій Федоров вважає, що втрати під Бахмутом та на інших ділянках фронту можуть завадити російській армії відобразити наступ ЗСУ.

«Готуватися [до наступу] окупанти можуть. Але для того, щоб протидіяти, потрібно мати серйозні сили. Зараз Росія виснажує свої сили під Бахмутом, але в інших напрямах зазнає втрат. Це дуже впливає бойовий дух особового складу», — сказав він.

В Україні військові та політики побоюються, що для успішного настання ЗСУ може не вистачити підготовлених частин та техніки.

Українські танки Т-72

«Якщо у вас багато ресурсів, ви активніше атакуєте. Якщо мало ресурсів, ви більше боронитеся. Ми оборонятимемося. Я дивлюся на наші ресурси і питаю: „Чим [ми наступатимемо]?“ Можливо, нам вдасться досягти локальних проривів», — цитує Washington Post високопоставленого українського політика.

Чиновник додає, що втрати армії, що наступає, зазвичай у два чи три рази більше, ніж у противника, а ЗСУ не можуть дозволити собі втрачати багато людей. Також політик стурбований невеликою кількістю танків, обіцяних західними союзниками, він називає їхню кількість «символічною». Ще кілька чиновників побоюються, що обіцяна техніка не доїде до України до початку наступу, пише Washington Post.

Відсутність досвідчених і підготовлених військових непокоїть також командира батальйону 46-ї десантно-штурмової бригади. Його підрозділ був змушений відступити з-під Соледара на Донеччині. За словами військового, з початку війни особовий склад батальйону повністю оновився: із 500 осіб близько 100 було вбито, решту поранено. Невдачу під Соледаром він пояснює насамперед відсутністю досвіду у новобранців.

Командир сподівається, що солдати, які зараз готуються до наступу, будуть добре навчені.

«Завжди є надія на диво. Є два варіанти: або буде бійня та трупи, або професійний контрнаступ. У будь-якому разі контрнаступ буде», — цитує військового Washington Post.

Як ЗСУ готуються до наступу

Українські військові проходять навчання в Європі, зокрема, освоюючи німецькі танки Leopard 2. У понеділок Reuters випустив репортаж з німецького полігону в Бергені, де бійці ЗСУ закінчують шеститижневі курси навчання на «Леопардах». Один з інструкторів розповів, що на навчальних стрільбах танкісти вразили понад 80 % цілей, і назвав це чудовим результатом для такого короткого навчання.

13 березня Міністерство оборони Іспанії повідомило, що на полігоні в Сарагосі навчання на Leopard 2 закінчили 55 українських військових — 10 екіпажів і 15 техніків.

За даними Washington Post, у січні американські інструктори почали навчати українських військових тактики загальновійськового бою. На даний момент у Німеччині навчання пройшли 650 осіб, ще кілька батальйонів закінчать курси до кінця березня. Також українських військових навчають у Великій Британії та ЄС. У Великій Британії минулого року навчання пройшли десять тисяч осіб, цього року планується навчити ще 20 тисяч. У ЄС 2023 року курси мають пройти 30 тисяч військових.

Підготовка наступальних підрозділів триває й у самій Україні. Так, у лютому було оголошено про формування штурмових бригад «Гвардії наступу» МВС. У суботу глава МВС Ігор Клименко заявив, що підрозділи переважно сформовані, було отримано близько 28 тисяч заявок від добровольців.

«Не думаю, що ми вичерпали свій потенціал. На будь-якій війні настає час, коли потрібно готувати поповнення, саме це зараз і відбувається», — каже голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Нагадаємо, найочевидніший удар весняного наступу ЗСУ — на Маріуполь або Мелітополь, але є ще один цікавий варіант — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання6 хвилин тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання51 хвилину тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання2 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому