Догори
Дати відгук

Під Києвом екзотична пістія знищує рибу в річках та озерах (відео)

Рослина дуже швидко захоплює водойми

2 хв на прочитання24 Листопада 2020, 06:30
Поділитись:

На Київщині озера та ріки підкорила екзотична рослина пістія, яка родом із теплих країн. Це справжня напасть для водойм. Екологи попереджають навіть про можливу екологічну катастрофу. Повідомляє "ТСН".

"Це взагалі як хороший качан капусти. Це пістія стратіорітес. Це гість із далекої Африки. Величина коріння у цієї рослини до 30 см", - розповідає гідробіолог Олександр Савицький.

В українських водоймах могла з'явитися, підозрює гідробіолог, бо хтось її туди викинув. Ця рослина активно використовується в акваріумістиці та в приватних невеличких озерах.

Природних ворогів у цієї рослини в Україні немає. І це одна із причин, чому вона так швидко розмножується. А ще її поширенню сприяє забруднення води, зокрема, фосфатами. Також впливає зміна клімату. 

Екологиня Мар'яна Гінзула каже, що щільне зелене полотно перешкоджає потраплянню у воду світла та повітря. Нині ж з холодами пістія починає жовкнути й опускатися на дно і це також украй небезпечно. 

"Вона почне розкладатися, і ми отримаємо великий прихід органічної маси у водойму. Чим це небезпечно? Це сприяє замору і задухи риби. Звичайно, що це витіснення того біорізноманіття, яке є тут", - пояснює екологиня.



Люди намагалися боротися із пістією самотужки, але марно. Нині жителі кількох населених пунктів чекають, доки їм дозволять офіційно зареєструвати об'єднану територіальну громаду, аби із зеленою напастю боротися вже спільними зусиллями.

Екологи попереджають, що часу на роздуми — не так багато. Бо вже за кілька років пістія може вкрити та решту водойм Київщини.

Нагадаємо, вчені перетворили здоровезних тарганів на кіборгів (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко