Догори
Дати відгук

Перший дрібний винороб на Закарпатті отримав ліцензію на виробництво вина (фото)

Фермер намагався отримати ліцензію 1,5 роки

2 хв на прочитання13 Серпня 2020, 23:29
Поділитись:

Фермерське господарство «Терруар» - перший приватний винороб в Закарпатській області, який отримав ліцензію на свою діяльність. Йдеться про терруар «Північний берег» і субтерруар «Мукачево». Про це повідомляє Varosh.

Відзначається, що фактично процес ліцензування тривав майже 1,5 року — стартував він ще в січні 2019 року.

Винарня розташована в старовинних печерах ХІІІ-XIV століття та оснащена сучасним італійським обладнанням. Тут вирбляють вина — сухі, натуральні, сортові. 

За словами голови Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття Олександра Ковача, ліцензія дозволяє легально поставляти свою продукцію готелям, ресторанам, кафе. З іншого боку, за його словами, ліцензія не дає користі для держави.

«Ліцензія не має ніякої користі для держави, її давно слід було б скасувати, адже цей документ не має ніякого відношення до контролю за якістю. Скажіть, молоко, ковбаса, хліб мають ліцензію? Можна ж контролювати якість і без ліцензії. А отримати її надзвичайно складно ... Ця ліцензія коштує копійки, проте її отримання є дуже недешевим — за часом і фінансами. А вона абсолютно нікому не потрібна: ні державі, ні виноробам, ні споживачеві», - зазначає він.

Олександр Ковач вважає, що ліцензування — це обмеженням для малих виноробів.

«Це така вигадка великих виробників, щоб не допустити на ринок маленьких. Це нечесна гра в нинішніх умовах», - каже він.

Експерт зазначає, що ще 5 закарпатських приватних виноробів подали документи на ліцензію. Вони вже чекають від 2 до 5 місяців.

Олександр Ковач впевнений, що споживачеві потрібен вибір, а не документ. Крім того, чим буде більше дрібних виробників, тим дешевше вина коштуватимуть і якість їх буде кращою. Підуть у минуле неякісні вина та зроблені з другої перегонки чи навіть порошкові. 

«Потрібен вибір не з 50 «монстрів», а, скажімо, з 5000 приватних виробників. Тоді буде вироблятися якість», - вважає експерт, і висловлює надію, що скасують ще й акцизну марку і тоді «настане бум виноробства і споживач матиме вибір».  

Тим часом, на Волині фермер збирає лохину з липня й до кінця вересня (відео, фото).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: лінія електропередач / Укрінформ
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитаннягодина тому
Гріндавік. Зображення згенеровано ШІ
Вже всьоме за рік: вражаючі кадри виверження вулкана в Ісландії (ВІДЕО)
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення з відкритих джерел
Якщо залишилися зайві бетонні блоки: креативні ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Лісова пожежа в селі Хасія поблизу Афін у серпні: 2023 рік був одним із найгірших лісових пожеж у Європі. Фото: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images
Вигоріла площа Майорки, Менорки й Ібіци разом: лісові пожежі у 2023-му завдали найбільшої шкоди Європі
1 хв на прочитання9 годин тому
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитанняВчора
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині - спалах АЧС
1 хв на прочитанняВчора
Батькам дітей із особливими потребами компенсуватимуть витрати на асистента: у Львові затверджено новий порядок
1 хв на прочитанняВчора