- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- Перший дрібний винороб на Закарпатті отримав ліцензію на виробництво вина (фото)
Перший дрібний винороб на Закарпатті отримав ліцензію на виробництво вина (фото)
Фермер намагався отримати ліцензію 1,5 роки
Фермерське господарство «Терруар» - перший приватний винороб в Закарпатській області, який отримав ліцензію на свою діяльність. Йдеться про терруар «Північний берег» і субтерруар «Мукачево». Про це повідомляє Varosh.
Відзначається, що фактично процес ліцензування тривав майже 1,5 року — стартував він ще в січні 2019 року.
Винарня розташована в старовинних печерах ХІІІ-XIV століття та оснащена сучасним італійським обладнанням. Тут вирбляють вина — сухі, натуральні, сортові.
За словами голови Асоціації виноробів та виноградарів Закарпаття Олександра Ковача, ліцензія дозволяє легально поставляти свою продукцію готелям, ресторанам, кафе. З іншого боку, за його словами, ліцензія не дає користі для держави.
«Ліцензія не має ніякої користі для держави, її давно слід було б скасувати, адже цей документ не має ніякого відношення до контролю за якістю. Скажіть, молоко, ковбаса, хліб мають ліцензію? Можна ж контролювати якість і без ліцензії. А отримати її надзвичайно складно ... Ця ліцензія коштує копійки, проте її отримання є дуже недешевим — за часом і фінансами. А вона абсолютно нікому не потрібна: ні державі, ні виноробам, ні споживачеві», - зазначає він.
Олександр Ковач вважає, що ліцензування — це обмеженням для малих виноробів.
«Це така вигадка великих виробників, щоб не допустити на ринок маленьких. Це нечесна гра в нинішніх умовах», - каже він.
Експерт зазначає, що ще 5 закарпатських приватних виноробів подали документи на ліцензію. Вони вже чекають від 2 до 5 місяців.
Олександр Ковач впевнений, що споживачеві потрібен вибір, а не документ. Крім того, чим буде більше дрібних виробників, тим дешевше вина коштуватимуть і якість їх буде кращою. Підуть у минуле неякісні вина та зроблені з другої перегонки чи навіть порошкові.
«Потрібен вибір не з 50 «монстрів», а, скажімо, з 5000 приватних виробників. Тоді буде вироблятися якість», - вважає експерт, і висловлює надію, що скасують ще й акцизну марку і тоді «настане бум виноробства і споживач матиме вибір».
Тим часом, на Волині фермер збирає лохину з липня й до кінця вересня (відео, фото).