Догори
Дати відгук

Перша причина зростання смертності від ковіду — брак лікарів і медсестер: інфекціоніст

Якщо нічого не зміниться, на нас чекає медичний колапс

3 хв на прочитання21 Жовтня 2021, 16:40
Фото: ЮНІСЕФ Фото: ЮНІСЕФ
Поділитись:

Відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський вважає, що насамперед причину збільшення захворюваності на коронавірус слід шукати у погіршенні ситуації в системі охорони здоров’я. Бо якщо торік українські медики зустріли епідемію із «піднесенням та ентузіазмом» і змогли за допомогою «унікального сприяння й участі благодійних організацій та небайдужих підприємців» самоорганізуватись та адаптувати наявні потужності до нових умов, то цьогоріч на цей запал розраховувати не доводиться.

«Відсоток одужалих був дуже високим (98 %) протягом цілого року. Ми працювали із натхненням, впевненістю та відчуттям, що справді рятуємо світ. Але серйозні проблеми були. Вони наростали, як снігова куля. Про це говорили. Про це нагадували кожного вдалого моменту. Що настане катастрофа. Але ніхто не прислухався», — розповідає Євген Дубровський.

Лікар констатує, що наразі ситуація корінним чином змінилась.

«У такому напруженні, з таким ставленням до медицини, на таких умовах згодних працювати в медицині стає все менше. Щомісяця Україна втрачає медичні кадри. Я не назву конкретних цифр, але бачу це постійно на власні очі: медичні працівники звільняються та кидають роботу в медицині. Хтось настільки розчарувався, що навіть не шукає роботи за кордоном чи у приватній сфері — просто змінює професію. Нестача медичних кадрів набуває вже загрозливих показників», — відзначає Євген Дубровський.

Він вважає, що перша, і дуже серйозна, причина зростання смертності від COVID-19 — те, що банально не вистачає лікарів і медичних сестер для роботи з такою кількістю хворих («а цифри, поки що, не більші за позаминулі»). Інфекціоніст прогнозує, що ця прірва поглиблюватиметься: адже коронавірусна хвороба — інфекційне захворювання, і якщо на первинному етапі можуть адекватно вести хворих сімейні лікарі, то тяжкі випадки, які лікуються у стаціонарі, потребують інфекціоністів, пульмонологів, кардіологів, невропатологів.

«Чи стало в ковідних госпіталях більше інфекціоністів за рік? Більше пульмонологів? НІ! НЕ СТАЛО! Штат не було розширено. І це по всій країні!

Також немає досі залучення інтернів після випуску медичних вишів. Нормального залучення: оплачуваного, зацікавленого та стимульованого безпрецедентною практикою та можливостями. Немає допуску до роботи з ковідом кафедральних медпрацівників. Чому? Чому весь професорський і кандидатський склад найцінніших медичних кадрів (із кафедр інфекційних захворювань) не було досі долучено до повноцінної роботи із ковідом? Нам не потрібні висококваліфіковані експерти?» — запитує Євген Дубровський.

Лікар констатує, що гостра нестача кадрів, яка призводить на надмірного навантаження на медиків дається вже взнаки: лікарі, середній і молодший медичний персонал «виснажений, замучений і позбавлений вже того ентузіазму, натхнення та мотивації, які були на початку епідемії». Інфекціоніст вважає, що без допомоги, раціоналізації режиму праці та відпочинку, адекватного ставлення до лікарів, медсестер і санітарок може дійти до справжнього медичного колапсу.

Також інфекціоніст пояснює, в чому секрет країн, які перемогли коронавірус.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.