Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • «Перемир'я» — це відкладена загроза, за її усунення Європі доведеться наступні 20 років дорого платити — експерт

«Перемир'я» — це відкладена загроза, за її усунення Європі доведеться наступні 20 років дорого платити — експерт

Зламані зуби — це набагато надійніша гарантія миру в регіоні, ніж «лінія поділу».

3 хв на прочитання27 Червня 2022, 02:16
Поділитись:

Європейці розділилися на прихильників та противників перемир'я в Україні. Про це розповідає Олександр Морозов — російський політолог, журналіст, науковий співробітник Карлова Університету Центру російських досліджень Бориса Нємцова (Прага).

Експерт говорить , що прихильники перемир'я вважають, що головне зараз мир, а все інше потім. Або навіть сильніше: якщо не перемир'я зараз, то далі — апокаліпсис.

Натомість їхні опоненти стоять на тому, що потрібна тільки поразка Кремля.

«Риторика перших мені зрозуміла — «людей шкода», крім того, деякі вже вмовили себе, що справа йде до третьої світової війни, «звалився світовий порядок» і таке інше. Але сам я бачу все це в іншій логіці.

«Перемир'я» зараз — це відкладена загроза Європі, доведеться наступні 20 років витрачати величезні кошти на усунення цієї загрози, а головне — центрувати публічне та суспільне життя навколо неї, ламати собі габітус через це. Формула проста: єдина гарантія безпеки у Східній Європі та ширше — це демократичний розвиток Росії. А перехід до нього тепер лише через поразку.

Але навіть якщо поразка не призведе до старту нового демократичного транзиту, то все одно: зламані зуби — це набагато надійніша гарантія миру в регіоні, ніж «лінія поділу», — говорить експерт.

Політолог пояснює, що «апокаліпсис» випливає з установки, що путіністи здатні на все, що це «нові гуни», це — «скіфська війна без правил», тобто йдеться про «нове варварство», здатне на будь-які форми насильства. Але Олександр Морозов наголошує, що в такому разі тим більше слід обрати діаметрально протилежну стратегію.

«Якщо це — «нові гуни» і вони несуть «апокаліпсис», то треба тоді струснутись — і захищати «цивілізацію» до кінця. Бити з розмаху, не боячись наслідків для себе. Якщо це «апокаліпсис». Бо яке ж «перемир'я» з тими, хто хоче «все це знищити», — переконаний експерт.

Він згоден із Борисом Джонсоном, що жодного іншого результату цієї загарбницької війни, крім поразки Кремля, ​​не може бути визнано. Політолог вважає, що таке «перемир’я» не може бути акцептовано ні за рахунок чого, бо воно відкриває шлях підриву основ світу загалом.

«Далі ж «кремлівські» і самі почнуть просити перемир'я, і ​​залякувати апокаліпсисом, і вмовляти Захід, що йому «не вигідно», надто великі витрати, і бити на жалість (мовляв, ми ж теж «європейці», а зовсім не «варвари», у нас, мовляв, Ермітаж теж). І підігравати цьому не треба. Тому що це лише «скіфські хитрощі» за умов «скіфської війни без правил», — наголошує політолог.

Також ми розповідали, що $ 120 млн за вбивство Путіна можна буде заощадити: які наслідки матиме визнання РФ країною-спонсором тероризму.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023