Догори
Дати відгук

Педикульоз у дитини: як запобігти та швидко вилікувати

Педикульоз — паразитарне захворювання, спричинене вошами — комахами, що оселяються на волосистій частині голови та харчуються кров'ю. 

2 хв на прочитання04 Березня 2024, 13:08
Педикульоз у дитини: як запобігти та швидко вилікувати Педикульоз у дитини: як запобігти та швидко вилікувати
Поділитись:

Воші: звідки беруться?

Головним чином розповсюдження педикульозу спостерігається в асоціальних середовищах: серед безхатченків, у неблагополучних родинах. Але захворювання дуже швидко поширюється в місцях, де люди організовані в постійні чи ситуативні групи. Це може бути будь-яке громадське місце: басейн, лазня, громадський транспорт, кінотеатр, сталий колектив у шкільному класі, дитячому садочку тощо. 

Як не пропустити хворобу?

Чим раніше ви помітили проблему, тим легше буде її вирішити. Не покладайтеся на народні способи — вони не надто дієві,  а педикульоз розвивається дуже швидко. Кваліфіковану пораду щодо правильної терапії надасть педіатр у Львові в Веселці. До основних ознак педикульозу належать:

  • свербіж шкіри голови, що є реакцією на укуси паразитів;
  • злипання волосся та неприємний запах від нього навіть за умови дотримання правил щоденної гігієни;
  • наявність на волоссі так званих гнид — яєць воші.

Виявивши подібну симптоматику у дитини, треба негайно розпочати лікування. Не слід легковажно ставитися до цього захворювання. Запущена хвороба призводить до дерматитів, ураження шкіри голови з появою гнійних папул, виникнення вторинної інфекції. Крім того, хвора дитина стає джерелом ризику для всіх навколо.

Як вилікувати педикульоз та швидко позбутися вошей?

Наявність в аптеках широкого асортименту засобів для лікування педикульозу робить розвʼязання цієї проблеми достатньо простим. Але все ж таки порада звернутися до лікаря перед початком процедур залишається актуальною. Фахівець порадить найбільш ефективні засоби, які є гіпоалергенними та не зашкодять ніжній шкірі. Останнє особливо важливо, якщо ви лікуєте маленьку дитину. 

Щоб боротьба з педикульозом була результативною, необхідно дуже  ретельно вибрати яйця паразитів з волосся. У цьому батькам допоможуть густий гребінець, пом'якшувальні лікувально-косметичні засоби та запас терпіння. Робити цю процедуру треба особливо уважно не тільки з погляду естетики. Якщо після проведення лікування випадково лишилася хоча б одна життєздатна гнида — рецидиву появи педикульозу не уникнути.

Обов'язково потрібно буде обробити від паразитів м'які меблі, одяг, іграшки, постільну білизну, якими в останній час користувалася дитина.

Профілактика захворювання

Простіше запобігти, ніж лікувати, і для педикульозу — це аксіома. Серед головних способів профілактики:

  • систематичне миття голови гарячою водою з милом чи дитячим шампунем;
  • категорична заборона щодо користування чужими речами (гребінцями, головними уборами, одежею, постільною білизною, подушками тощо);
  • постійний контроль за станом шкіри голови дитини.

Високу ефективність у розвʼязанні цієї проблеми відіграють профілактичні огляди в дитячих садках і школах, які мусять проводитися з дотриманням усіх етичних норм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.