П’ять сніданків, заради яких варто прокинутися раніше, від Євгена Клопотенка
Швидко, смачно і поживно.
Український кулінарний експерт, шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий Євген Клопотенко зібрав кілька своїх улюблених сніданків, з якими день починається смачно та красиво.
«Це не просто собі страви, це справжні дарунки гастробогів. Я гарантую, що будь-який із цих сніданків стане для вас найдовгоочікуванішим прийомом їжі, заради якого вам точно захочеться прокидатися раніше», — запевняє Євген Клопотенко.
Тост із пастою з авокадо і яєчнею
Інгредієнти:
- 2-4 скибочки хліба (на ваш вибір)
- 25 г вершкового масла
- 1 авокадо
- ½ ч. л. карі
- 1 ст. л. лимонного соку
- 3-5 гілочок кропу
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 2-4 яйця (за кількістю тостів)
- за смаком сіль і перець
Стиглий авокадо розріжте вздовж навпіл і дістаньте кісточку. Виберіть ложкою м’якоть авокадо у мисочку.
Туди ж додайте карі, подрібнену зелень кропу, сік лимона і соняшникову олію. Посоліть і розімніть до однорідності виделкою.
На пательні підрум’яньте кілька тостів на вершковому маслі.
Потім приготуйте яєчню. Вбийте яйця на пательню з невеликою кількістю соняшникової олії і смажте на невеликому вогні 3-4 хвилини, щоб жовток залишався ще рідким. Посоліть білок і поперчіть жовток.
Тост добре змастіть пастою з авокадо і зверху викладіть яєчню.
Французькі тости з сиром брі та цибулевим конфітюром
Інгредієнти:
- 2 шматочки хліба для тостів
- 1 куряче яйце
- 50-70 мл молока
- 20 г вершкового масла
- 2 шматочки сиру брі
- 2 ч. л. цибулевого конфітюру
- За смаком сіль
Збийте в мисці яйце з молоком, додайте дрібку солі.
Розтопіть на пательні вершкове масло. Кожен шматочок хліба умочіть в суміш молока з яйцем з обох сторін.
Підсмажте скибочки хліба до золотавої скоринки і зверху викладіть шматочки бріта цибулевий конфітюр.
Смажені гриби з яйцем пашот та лососем
Інгредієнти:
- 100 г печериць
- 100 г глив
- 20 г гарбузового насіння
- 1 яйце
- 30 г слабосоленого лосося
- 20 г вершкового масла
- 2 гілочки петрушки
- за смаком сіль, перець
Помийте гриби і наріжте великими шматочками. Обсмажте на вершковому маслі до м’якості, посоліть і поперчіть.
У невеликому сотейнику доведіть воду майже до кипіння. Влийте трохи оцту і зробіть ложкою воронку, в яку акуратно вбийте яйце. Варіть його 3 хвилини і дістаньте за допомогою шумівки. Дайте стекти всій воді і викладіть поки на окрему тарілку або паперовий рушник.
На тарілку викладіть спочатку гриби, зверху лосось, пашот і зелень петрушки. Присипте насінням.
Авокадо тост: рецепт ідеального сніданку
Інгредієнти:
- 1 авокадо
- 4 скибочки хліба (для тостів)
- 2 яйця
- 50 г сиру фета
- 4 в’ялених томата
- за смаком сіль і перець
Авокадо розріжте, вийміть кісточку і дістаньте м’якоть. Якщо авокадо стигле, це буде дуже легко. Викладіть м’якоть у мисочку.
Дрібно порубайте томати і фету. Додайте до авокадо.
Зваріть яйця, щоб жовток залишався рідким. Розріжте навпіл і викладіть їх у ту ж мисочку.
Добре все розімніть виделкою, додайте перець і сіль.
Підсушіть у тостері або на пательні хліб і викладіть зверху пасту з авокадо.
Яєчні мафіни з овочами
Інгредієнти:
- 5 яєць
- ¼ цукіні (або кабачок)
- ½ томата
- ½ болгарського червоного перцю
- 3-4 печериці
- 1 ст. л. борошна
- 50 г будь-якого твердого сиру
- за смаком сіль
Овочі наріжте невеликими кубиками приблизно однакового розміру. Перемішайте.
Заповніть силіконові або металеві формочки овочами наполовину.
Збийте в мисці 5 яєць до легкої піни. Додайте борошно і вимішайте, щоб не залишилося грудочок.
Додайте натертий сир до яєць. Злегка перемішайте.
Залийте яєчною сумішшю овочі та запікайте при 180 градусах приблизно 15-20 хвилин. Маффіни повинні трохи збільшитися. Дайте трохи охолонути і виймайте з формочок.
«Я вважаю, що тепер ви точно не будете довго валятися у ліжку ранками, бо захочете швидше відчути на устах п’янку насолоду від таких класних сніданків. Готуйте та любіть життя!» — говорить Євген Клопотенко.