Догори
Дати відгук

П'ять продуктів, які допоможуть поновити здоров'я після антибіотиків

Як і яблука, обліпиха містить пектин

2 хв на прочитання04 Грудня 2021, 23:50
Поділитись:

Відкриття антибіотиків називають найвидатнішим у цьому тисячолітті. Антибіотикотерапія радикально змінила на краще ситуацію з лікуванням важких бактеріальних захворювань. До приходу ери антибіотикотерапії люди, особливо діти, масово вмирали від пневмонії, гнійних ран чи безлічі інфекційних хвороб, спричинених бактеріями, наприклад, від туберкульозу.

Водночас будь-який дієвий засіб може мати і безліч побічних дій: зокрема, внаслідок дії антибіотиків можливий токсичний вплив на печінку, нирки, а негативна дія на шлунково-кишковий тракт може спричинити розвиток антибіотикоасоційованого коліту, що переважно проявляється проносом (діареєю).

Що може поліпшити ситуацію?

Квашена капуста

Ферментовані продукти – чудові помічники для покращення мікробіому. Капуста не має містити цукру чи оцту, адже ці складові порушують процес ферментації і роблять такий продукт абсолютно "пустим". Вживайте якісну квашену капусту у помірній кількості (до 200 грамів, – ред.) раз на день. 

Петрушка

Зелень виступає гарним очисником кишківника та відновлює його мікрофлору. Тому під час прийому антибіотиків та після варто збільшити кількість вживаної зелені. Наприклад, свіжа петрушка містить чимало мінералів та вітамінів і поновлює баланс хороших бактерій. Приблизна порція на день – до 50 грамів.

Домашній йогурт

Домашній йогурт – ефективний пробіотик, який оновлює мікрофлору і поліпшує загальний стан організму. Достатньо вживати 100-200 мл домашнього йогурту без додатків на день. 

Печені яблука

Печені яблука багаті на корисний для кишківника пектин. Але важливо запікати їх зі шкіркою, не додавати до страви ані меду, ані цукру. Краще додати трохи кориці, яка стимулює роботу ШКТ і підвищує імунітет. 

Обліпиха

Ця ягода має дуже багато корисних речовин та покращує перистальтику кишківника. Плоди м'яко і ефективно очищають кишківник і відновлюють мікрофлору. Як і яблука, обліпиха містить пектин – але найбільше його у незрілих плодах. Із обліпихи варто робити чаї та вживати її пюре. 

До слова, Зеленський пообіцяв  підвищення зарплати для лікарів із наступного року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора