Догори
Дати відгук

Ознакою діабету можуть свідчити білі плями на нігтях

За будь-яких змін нігтьової пластини слід відразу ж проконсультуватися з сімейним лікарем.

1 хв на прочитання17 Серпня 2023, 16:06
Поділитись:

Довгий час вважалося, що білі смужки та плями на нігтях, або лейконіхія, викликані дефіцитом цинку в організмі.

Крім цинку, нестача інших мінералів, таких як кальцій, залізо та біотин, також може позначитися на стані нігтів. Однак причини появи лейконіхії (вітиліго) найчастіше зовсім інші.

Найпоширенішою причиною появи лейконіхії є травма нігтя. Під час неї ушкоджується матрикс, місце утворення нігтя, і порушується процес ороговіння клітин пластинки. У ньому залишаються білі світловідбивальні клітини, завдяки чому ніготь біліє. Найчастіше такі травми спостерігаються при носінні тісного взуття або внаслідок удару.

Лейконіхія може бути ознакою різних дерматологічних захворювань, таких як псоріаз, оніхомікоз (грибок нігтів). Також структура нігтя може змінитися під впливом алергенів або подразників при контактному дерматиті. У цих випадках слід звернутися до дерматолога, який призначить лікування.

Білі плями на нігтях можуть свідчити про серйозні захворювання. Білувато-каламутні зміни нігтьової пластини можуть бути симптомом цукрового діабету.

Нігті Ліндсі, коли нігті стають наполовину білими, характерні для людей з хронічними захворюваннями нирок.

Нігті Мюрке, при яких на нігті з’являються дві паралельні лунці смуги, спостерігаються у людей з хронічними захворюваннями нирок, гіпоальбумінемією, цирозом печінки, а також після хімієтерапії.

За будь-яких змін нігтьової пластини слід відразу ж проконсультуватися з сімейним лікарем.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.