Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Осіннє загострення захворювань зустрічається практично у 40 % населення: лікар попереджає, хто в групі ризику

Осіннє загострення захворювань зустрічається практично у 40 % населення: лікар попереджає, хто в групі ризику

І які хвороби незабаром нагадають про себе.

2 хв на прочитання02 Вересня 2022, 19:13
Поділитись:

Сезонне загострення захворювань зустрічається практично у 40 % населення: дається взнаки не тільки зміна погодних умов, а й додаткові стресові ситуації, які можуть бути пов'язані з роботою, навчанням, виходом із відпустки. Психічні захворювання також загострюються найчастіше восени та навесні. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

Люди, більш емоційні за інших, дуже реагують на зміну погоди. Наприклад, улітку настрій людини безпосередньо залежить від сонячного світла: науковці довели, що саме цієї пори року виробляється серотонін — так званий «гормон задоволення». Серед людей, які гостро реагують на кліматичні перепади, переважають люди емоційні, високотривожні. У них будь-яка зміна фізичного стану призводить до дестабілізації психіки.

Разом із тим не можна однозначно назвати безумовні причини загострень восени, тому що на кожен організм можуть впливати різні фактори. Для людей, емоційніших за інших, сезонні загострення психіатричних захворювань можуть проявитися, наприклад, постійною втомою. Навіть якщо людина нічим не займалася протягом усього дня, вона буде «вичавлена». Далі можуть з'явитися апатія чи дратівливість. У групі ризику перебувають люди:

  • які страждають на хронічні соматичні захворювання;
  • які приймають психоактивні речовини — алкоголь, наркотики;
  • які перебувають у стані хронічного стресу;
  • ослаблені фізично та морально.

У психіатрії існує дві категорії розладів, які в період сезонних загострень у пацієнтів фіксуються особливо часто:

1) Ендогенні розлади. До цього виду належать шизофренія, шизоафективний розлад, біполярний розлад, психози. Ендогенними вони називаються, тому що причина захворювань, як правило, генетична, або пов'язана зі спадковою схильністю.

2) Екзогенні захворювання. До цієї категорії належать депресія, неврози, стресовий розлад, фобії.

Тільки консультація з психіатром дозволить судити про наявність чи відсутність того чи іншого діагнозу та необхідність корекції поточного стану. Якщо оточуючим здається, що дії якоїсь людини неадекватні та небезпечні, то краще звернутися до поліції. З такою людиною не варто входити в контакт. Правоохоронці розберуться в ситуації та за потреби викличуть психіатричну бригаду.

Також ми розповідали про погоду в Україні на осінь 2022: що очікувати українцям.

Окрім того, ми писали про переддіабет без симптомів: лікар розповідає, як розпізнати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.