- Головна
- Новини
- Агро
- Агробізнес UA
- Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
Органічне землеробство: принципи вирощування, плюси й мінуси такого господарства
Відповідно до принципу здоров'я, у практиці органічного землеробства уникають небезпечних хімікатів.
Прибічники органічного землеробства виступають за вирощування здорової продукції – без компонентів, які можуть завдати шкоди людству та природі.
Органічне землеробство покликане забезпечити населення планети продовольчою продукцією з оптимальною поживною цінністю та мінімальним вмістом шкідливих складових із застосуванням лише дозволених речовин. Цей напрямок у сільському господарстві також передбачає використання повністю натуральних кормів для вирощування птиці та худоби та подальшу переробку продукції тваринництва без синтетичних компонентів.
Методи органічного землеробства підпорядковуються чотирьом основним принципам. Це принципи здоров'я, екології, справедливості та турботи. Цими принципами керуються на всіх етапах процесу: при вирощуванні культур, переробці, транспортуванні, зберіганні та споживанні продукції. Застосування заборонених речовин є неприпустимим.
Відповідно до принципу здоров'я, у практиці органічного землеробства уникають небезпечних хімікатів, отруйні залишки яких шкідливі кількох рівнях екосистем. Принцип екології у землеробстві передбачає використання екологічно безпечних методів, які, зокрема, покращують якість ґрунту (попереджають його виснаження, ерозію, деградацію) або зменшують забруднення навколишнього середовища.
Принцип справедливості в органічному землеробстві відстоює гідне та поважне ставлення до всіх учасників агробізнесу: фермерів, постачальників, торгових компаній та споживачів. А також забезпечення належного харчування та середовища для тварин відповідно до їх фізіологічних потреб. Цінова політика має бути виправданою та прийнятною.
Принцип турботи у землеробстві закликає до бережливого використання ресурсів, що дозволяє зберегти природні ресурси майбутніх поколінь і сприяє захисту навколишнього середовища.
Плюси органічного землеробства
- відмова від хімікатів, що загрожують здоров'ю;
- економія коштів на дорогі синтетичні добрива;
- гарантована якість та сертифікація продукції;
- покращені смакові якості та харчова цінність продуктів;
- захист навколишнього середовища;
- утилізація та компостування органічних відходів для удобрення полів;
- покращення якості ґрунту.
Мінуси органічного землеробства:
- зниження обсягів виробництва, що викликає труднощі під час постачання продукції органічного землеробства у промислових масштабах;
- підвищення трудовитрат та часу обробки полів механічними методами та вручну, моніторингу посівів та забезпечення безкомпромісної відповідності стандартам;
- багаторазове проведення операцій із боротьби зі шкідниками та бур'янами, а не разове застосування хімічних засобів;
- скорочення терміну зберігання продукції (натуральні продукти харчування зазвичай псуються швидше через відсутність консервантів);
- вищі ціни на натуральні продукти порівняно з їх традиційними аналогами.
Більше новин читайте на GreenPost.