Незалежно від того, чи готуєте ви пиріг, збиваєте заправку для салату чи створюєте легку закуску для гостей — без оливкової олії не обійтися. Але чи не зіпсується цей продукт? Ось що радять експерти — Майя Хіршбайн, директорка із закупівель у Brightland, та Челсі Едвардс, дієтолог і власниця Huntsville Nutrition Collective в Хантсвіллі.
Оливкова олія псується, але не так, як, скажімо, свіжі продукти чи м'ясо.
Найкращий спосіб визначити, чи зіпсувалась оливкова олія — це запах і смак.
«Оливкова олія повинна пахнути свіжо і трав'янисто, нагадуючи сад. Якщо оливкова олія зіпсувалася, вона матиме восковий, схожий на крейду смак. Найпростіший запах, який можна запам'ятати, — це тісто для ігор. Зазвичай це результат неналежного зберігання та впливу шкідливого світла, тепла чи повітря», — каже Гіршбайн.
Хоча для того, щоб олія втратила свіжість, потрібен час, але якщо вона піддається впливу світла чи тепла, це може статися досить швидко.
«Важливо зазначити, що вживати оливкову олію завжди безпечно, навіть якщо вона не найсвіжіша», — додає Хіршбайн.
Зіпсована оливкова олія зазвичай пахне крейдою чи мокрим картоном і може мати гіркий або кислий смак. Деякі оливкові олії з часом втрачають свій аромат, тому технічно вони можуть бути не прогірклими, але вже втратили свою первинну свіжість.
Термін придатності оливкової олії залежить від того, відкрита вона чи ні, а також від умов зберігання. Якщо оливкова олія не відкрита, вона може зберігатися до двох років з моменту розливу в пляшки. Після відкриття оливкову олію слід використати протягом трьох-шести місяців.
«Після того, як ви відкрили її, переконайтеся, що вона завжди щільно закрита», — каже Хіршбайн.
Вона радить ставитися до оливкової олії як до свіжовичавленого соку.
«Зберігайте її дбайливо та використовуйте до кінця», — радить експерт, додаючи, що матеріал пляшки, температура, герметичність і час — усе це може вплинути на оливкову олію.
«Шукайте пляшки зі скла, захищеного від ультрафіолету, чи з нержавіючої сталі, які захищають оливкову олію від ворогів свіжості: світла і повітря. Це дозволить зберегти її свіжою, а отже, і найкращий смак, якомога довше», — каже Хіршбайн.
Зберігати оливкову олію слід у прохолодному, темному місці.
«В ідеалі — від 13 до 20 °С», — каже експерт.
Уникайте джерел тепла, таких як печі чи прямі сонячні промені.
Крім того, щоразу, коли ви використовуєте пляшку олії, переконуйтеся, що вона щільно закрита, щоб запобігти окисленню.
«Окислення може вплинути на смак олії та прискорити її старіння до прогірклості», — пояснює Хіршбайн.
Також не зберігайте оливкову олію занадто довго — використовуйте її протягом декількох місяців після відкриття.
Якщо ви дістали пляшку оливкової олії, а свіжого трав'янистого аромату, який ви так любите, з неї не доноситься, є велика ймовірність, що оливкова олія неякісна. Але чи безпечна вона для вживання?
«Згіркла, або погана, оливкова олія все ще безпечна для вживання, але вона, як правило, не дуже приємна на смак і не має тих же переваг для здоров'я, що й незіпсована оливкова олія», — каже Едвардс.
Більше новин читайте на GreenPost.