Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Оголошення про незалежність Смоленської республіки — це не «Л/ДНР», пояснює представник білорусів

Оголошення про незалежність Смоленської республіки — це не «Л/ДНР», пояснює представник білорусів

Тим більше питання розпаду Росії вже стоїть.

7 хв на прочитання16 Серпня 2023, 01:24
Прапор «вільної Смоленщини», представлений Живицею та Рудиком на прес-конференції 13 серпня 2023 року у Варшаві. Фото: телеграм-канал «Смоленська республіка» Прапор «вільної Смоленщини», представлений Живицею та Рудиком на прес-конференції 13 серпня 2023 року у Варшаві. Фото: телеграм-канал «Смоленська республіка»
Поділитись:

У неділю, 13 серпня, депутат Смоленської обласної думи Владислав Живиця та делегат Координаційної ради та екс-редактор медіа NEXTA Ян Рудик провели у Варшаві прес-конференцію, під час якої зробили дивні заяви. Живиця говорив про плани виборювати незалежність Смоленської області. А після появи «вільної Смоленщини» виселятимуть тих, хто «не має смоленського коріння», й орієнтуватимуться на пріоритетні відносини з Білоруссю. Рудик додав, що «Смоленськ — білоруська земля, яка внаслідок історичної катастрофи перебуває під московською окупацією», тому «білоруси зобов'язані простягнути руку нашим людям — смолянам». «Дзеркало» розпитало Яна Рудика про цю ініціативу.

«Він же не став одразу кричати, що у Смоленську 97% – за відділення»

За словами Яна Рудика, на нього вийшли росіяни, які беруть участь у Смоленському русі. Член КР зазначив, що у них були зв'язки на рівні «Руху українських націоналістів» (це об'єднання, яке називає себе «організацією національно орієнтованих білорусів за кордоном»). Говорить, ідея прийшла від них. А далі вже підключився чинний російський депутат (його мандат спливає у вересні 2023 року), колишній член комуністичної партії Росії 31-річний Владислав Живиця.

Скільки людей підтримує рух за незалежність Смоленської області і що це за люди, Рудик не каже. Пояснює це чутливістю теми. Але зауважує, що серед учасників руху є люди й усередині Росії, і за кордоном. Також представник КР не володіє даними про те, чи в принципі розглядають жителі Смоленської області ідею незалежності і як до неї ставляться.

«Живиця, зокрема, займався і соціологічними дослідженнями, наскільки це можливо, звичайно ж, у невільній країні. І підтримав цю ідею, бо є певний відгук тією чи іншою мірою навіть серед чиновників. Напевно, зараз поки що це не оформилося в чітку концепцію, проте люди бачать, що все керівництво в регіон надсилається з Москви, йому не дають нормально економічно розвиватися, бенефіціаром є Кремль і Москва, а Смоленську перепадають крихти. І тут такий соціальний, класовий чинник відіграє значну роль. Що ж до національного, з тих досліджень можна дійти невтішного висновку, що у смолян як така національна самосвідомість ще не оформилася. Тобто вони мають такий регіональний етнос, можна сказати. Але вони не ідентифікують себе з Москвою», — пояснює Рудик.

Він наголосив, що оскільки Смоленськ зараз економічно пов'язаний із Білоруссю, де у смолян багато родичів, «їм простіше їздити туди, ніж кудись далі до Москви», то вони мають хороший образ Білорусі. Тому, на думку Рудика, якщо розвинути цю тему, вона знайде такий відгук, «особливо коли ситуація на фронті почне змінюватися, коли не видно просвіту, щоб там [у Смоленську] ставало краще».

«Ставатиме лише гірше, і, звичайно, ми повинні дати людям можливість вибору, можливість висловитися і можливість вільного життя разом з нами, білорусами. Звісно, це все, мабуть, не дуже репрезентативно може звучати, якщо не показати справжні цифри (мені Живиця їх не називав). Але він був політичним активістом, має багато контактів, він досить відомий у Смоленську політичний діяч. Розумієте, він же не став одразу кричати, що в Смоленську 97 % — за відділення. Має досить тверезий погляд на речі. Мені це імпонувало. І якщо є куди працювати, є запит і можливості, звичайно ж, ми не повинні їх упускати», — сказав Рудик.

Відповідаючи на запитання, чи у КР також підтримують ідею незалежності Смоленської області, він заявив, що не обговорював це з іншими делегатами, «бо зараз КС сам собою — досить розрізнений майданчик», а насамперед орієнтувався на національно-демократичні сили, з якими безпосередньо постійно працює.

«До розпаду Росії треба готуватися вже зараз»

Смоленськ — це російське місто, як мінімум, за межами 1991 року, коли Білорусь оголосила про незалежність. Проте, кажучи білорусам, що вони мають «простягнути руку нашим людям смолянам», Рудик не бачить схожості із ситуацією в Україні, відкидаючи звинувачення, що, по суті, зараз Росія так само «простягає руку» Луганську, Донецьку та Криму.

Він наголошує, що саме майбутнє Росії під питанням.

«Як далі розвиватиметься війна і до чого може призвести, ми не знаємо. Ми бачили прецеденти з маршем Пригожина та інші, цілком можливо, що Росія сипатиметься сама собою. І там, природно, виникне «феодальна роздробленість», «князівські війни», тож важливо саме зараз наголосити, що смоленський регіон має пробілоруську налаштованість, аби згодом його не затягли кудись у менш приємне місце», — говорить Рудик.

Член КР переконаний, що до розпаду Росії треба готуватися вже зараз.

«Якщо ми будемо готові, у нас буде своє політичне представництво, можливо, якісь юридичні речі пропишуться. І тим самим, до речі, ми можемо показати приклад іншим республікам: існує така опція, ви повинні готуватися. Тому що ми, білоруси, як ніхто розуміємо, що таке Росія. І я не думаю, що ми хотіли б далі сусідити з цим монстром. Тоді питання нашої безпеки вставатиме знову і знову, доки існує це державне утворення: за всю свою історію воно показало, що не може спокійно вживатися зі своїми сусідами», — підкреслив він.

Що ж стосується різниці між підтримкою відділення Смоленська від Росії та підтримкою відділення Донецька, Луганська від України, Рудик наголосив, що в РФ «над цим довго працювали», безпосередньо вводили туди свої війська, влаштували багато провокацій, проводили медійні кампанії тощо. Тимчасом на Смоленщині поки що просто порушують це питання всередині суспільства і говорять про можливі шляхи розвитку.

«Ми з Кремлем таки на різних рівнях», — вважає Рудик.

Він нагадує, що вже зараз є «Форум Вільних Народів ПостРосії», який проводиться за підтримки західних політиків.

«Тобто питання розпаду Росії вже стоїть, люди спілкуються з представниками, можна сказати, сепаратних кіл, і ні для кого це новиною не стане, бо Смоленськ має бути вільним, а Росія не має існувати», — переконаний член КР.

«Форум Вільних Народів ПостРосії» — дискусійний майданчик, де представники опозиції виступають за розпад Росії на десятки незалежних держав. Заходи п'ятого форуму профінансувала фракція Європейських консерваторів та реформістів (ECR) — це 9 % депутатів від усього складу Європарламенту. Як розповідав «Медузі» організатор Олег Магалецький, щоразу шукають нових спонсорів, на зустрічі дають гроші чи то європейські громадські організації, чи то меценати з України.

Раніше ми писали, що Смоленщина проголошує незалежність під історичним національним прапором Білорусі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Рослини вбивц Присадибна діляка Причини неврожаю
Рослини-«вбивці» на присадибній ділянці: бузок та ще 8 кущів і дерев, які можуть зменшити урожай
1 хв на прочитання2 години тому
Комахи Укуси та свербіж Антигістамінні препарати Лікарі попереджають
Киян масово атакують рої мошок: є ризик летальних наслідків
1 хв на прочитання4 години тому
Смачна страва Пиріг з грибами Рецепт приготування
Як приготувати апетитний пиріг з грибами замість звичайної піци
1 хв на прочитання5 годин тому
Магістральний водогін на Дніпропетровщині Вода
Запущено чергову ділянку магістрального водогону на Дніпропетровщині: по завершенню пропускатиме 550 тисяч кубічних метрів води на добу
2 хв на прочитання6 годин тому
Епідемія кашлюку охопила Європу, повідомляє агентство охорони здоров'я
2 хв на прочитання8 годин тому
У Європі квітень б'є глобальний температурний рекорд одинадцятий місяць поспіль: чого чекати далі
1 хв на прочитання9 годин тому
Неврологи виявили, що цілісність білої речовини мозку у людей похилого віку не погіршується — це пояснює гостру пам'ять
2 хв на прочитання10 годин тому
Користь їжі без солі: секрети довголіття і здорового способу життя
3 хв на прочитання11 годин тому