Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • Один іранський ударний безпілотник містить запчастини від понад десятка американських компаній — CNN

Один іранський ударний безпілотник містить запчастини від понад десятка американських компаній — CNN

Мікрочипи й інші маленькі пристрої не тільки недорогі та широкодоступні — їх легко приховати.

4 хв на прочитання05 Січня 2023, 16:32
Наслідки атаки російського безпілотника на Київ уранці 19 грудня 2022 року.
Сергій Супінкський/AFP/Getty Images Наслідки атаки російського безпілотника на Київ уранці 19 грудня 2022 року. Сергій Супінкський/AFP/Getty Images
Поділитись:

За оцінкою української розвідки, всередині одного іранського безпілотника, збитого в Україні восени, були знайдені деталі, виготовлені понад десятком американських і західних компаній. Про це розповідає CNN.

Оцінка, з якою наприкінці минулого року ознайомилися урядовці США, ілюструє масштаб проблеми, з якою зіткнулася адміністрація Байдена, котра пообіцяла припинити виробництво Іраном безпілотників, які Росія сотнями запускає в Україну.

Минулого місяця CNN повідомило, що Білий дім створив загальноадміністративну робочу групу для розслідування того, як технологія американського та західного виробництва — починаючи від меншого обладнання, як-от напівпровідники та модулі GPS, і закінчуючи більшими частинами, такими як двигуни, — опинилася в іранських безпілотниках.

Згідно з оцінкою, з 52 компонентів, які українці вилучили з іранського безпілотника Shahed-136, 40, імовірно, були виготовлені 13 різними американськими компаніями. Решта 12 компонентів були виготовлені компаніями в Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

Варіанти боротьби з проблемою обмежені. США протягом багатьох років вводили жорсткі обмеження експортного контролю та санкції, щоб перешкодити Ірану отримати високоякісні матеріали. Зараз офіційні особи США розглядають можливість посилення дотримання цих санкцій, заохочуючи компанії краще контролювати власні ланцюги поставок і, що, мабуть, найважливіше, намагаються виявити сторонніх дистриб’юторів, які беруть ці продукти та перепродають їх зловмисникам.

«Ми шукаємо способи точково вплинути на іранське виробництво БПЛА за допомогою санкцій, експортного контролю та переговорів із приватними компаніями, чиї частини були використані у виробництві. Ми оцінюємо подальші кроки, які можемо вжити щодо експортного контролю, щоб обмежити доступ Ірану до технологій, які використовуються в безпілотниках», — сказала речниця NSC Адрієн Уотсон.

Немає доказів того, що будь-яка з цих компаній порушує закони США про санкції та свідомо експортує свої технології для використання в безпілотниках. Незважаючи на те, що багато компаній обіцяють посилити моніторинг, виробникам часто дуже важко контролювати, куди ці надзвичайно поширені деталі потрапляють на світовому ринку, кажуть експерти CNN. Компанії також можуть не знати, що вони шукають, якщо уряд США не не наклав санкцій на суб’єкти, які купують і продають продукти в незаконних цілях.

А оцінка української розвідки є ще одним доказом того, що, незважаючи на санкції, Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. Наприклад, компанія, яка створила збитий дрон, Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA), перебуває під санкціями США з 2008 року.

Однією з головних проблем є те, що російським та іранським офіційним особам набагато простіше створити підставні компанії для закупівлі обладнання й уникнути санкцій, ніж західним урядам розкрити ці підставні компанії, на що іноді можуть піти роки, кажуть експерти.

Індустрія мікроелектроніки значною мірою покладається на сторонніх дистриб’юторів і торгових посередників, яких важко відстежити, а мікрочипи й інші маленькі пристрої, які потрапляють у велику кількість іранських і російських безпілотників, не тільки недорогі та широкодоступні — їх легко приховати, пояснює колишній чиновник Пентагону, директор проекту управління штучним інтелектом у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Грегорі Аллен.

«Чому контрабандисти люблять діаманти? Тому що вони маленькі, легкі і коштують купу грошей. І, на жаль, комп’ютерні чипи мають схожі властивості», — сказав Аллен. Успіх не обов’язково буде вимірюватися припиненням 100 % транзакцій, додав він, а радше тим, що зловмисникам буде складніше та дорожче отримати те, що їм потрібно.

Минулого місяця CNN надіслала електронною поштою запити на коментарі всім компаніям, які вказали українці. Шість осіб, які відповіли, підкреслили, що вони засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції, водночас зазначивши, що боротьба з перенаправленням і неправильним використанням їхніх напівпровідників та іншої мікроелектроніки є проблемою для всієї галузі, над якою вони працюють.

Тимчасом НАТО надасть Україні засоби для протистояння дронам-камікадзе: як вони працюють (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023
Більше з GreenPost
Морські леви на пірсі 39. Фото: Anadolu/Getty Images
Тиснява на пірсі: понад 1 000 морських левів зібралися на причалі Сан-Франциско (ФОТО)
3 хв на прочитання04 Травня 2024
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Аргірантемум (маргариткова хризантема) затьмарить навіть троянди (ФОТО)
1 хв на прочитання04 Травня 2024
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління
Отруйні змії можуть масово мігрувати через глобальне потепління. Ось у які країни вони приповзуть
2 хв на прочитаннягодина тому
Спеції Шкідливі продукти Печінка
Лікарі попередили про найнебезпечнішу спецію для печінки
1 хв на прочитання3 години тому
Китай запустив безпілотний зонд на зворотний бік Місяця
1 хв на прочитання3 години тому
Чотири квітучі рослини, які майже не вимагають догляду
1 хв на прочитання4 години тому
Орангутанг став першою дикою твариною, яка самотужки вилікувала свою рану, зробивши «мазь» із лікарської рослини
3 хв на прочитання5 годин тому
У 54 львівських лікарнях запрацювала система екстреного сповіщення лікарів - knopka
1 хв на прочитання6 годин тому