Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Війна
  • НАТО надасть Україні засоби для протистояння дронам-камікадзе: як вони працюють (ФОТО)

НАТО надасть Україні засоби для протистояння дронам-камікадзе: як вони працюють (ФОТО)

Радіоглушники можуть зупинити російські дрони.

3 хв на прочитання22 Жовтня 2022, 17:19
Рядовий 1-го рангу Роберт МакКей, Національна гвардія Вісконсина, демонструє використання «Dronebuster» генерал-майору ВПС Полу Е. Кнаппу, генерал-ад’ютанту Вісконсина, під час Winter Strike 21 у Camp Grayling Maneuver Center, Mich., 25 січня , 2021. Рядовий 1-го рангу Роберт МакКей, Національна гвардія Вісконсина, демонструє використання «Dronebuster» генерал-майору ВПС Полу Е. Кнаппу, генерал-ад’ютанту Вісконсина, під час Winter Strike 21 у Camp Grayling Maneuver Center, Mich., 25 січня , 2021.
Поділитись:

Найближчими днями Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО розпочнуть поставку до України глушників радіосигналів, щоб українці могли протистояти безпілотникам-смертникам іранського виробництва. Про це розповідає американський ветеран, публіцист Вес О'Доннел.

Він наголошує, що Росія майже використала всі свої передові боєприпаси і тепер зробила ставку на придбані в Ірані безпілотники-смертники, щоби тероризувати українське цивільне населення. Росія відправила сотні безпілотників Shahed 171, 129 і 191 на лінію фронту в Україні. Та незабаром Україна матиме потужний інструмент для протидії Росії та її рою безпілотників, говорить експерт.

Колишній військовик розповідає, як працюють ці глушники сигналів. На відміну від крилатих ракет та інших передових боєприпасів, безпілотниками повинен керувати оператор. Якщо порушити зв’язок між дроном і його контролером на землі, дрон зазвичай падає.

Коли глушник захоплює дрон, він порушує GPS і радіосигнали, що направляють його, вибухаючи при цьому електромагнітними перешкодами на тих самих частотах, що використовуються для керування дронами.

Більшість комерційних глушників ефективні на відстані до 400 м і посилають свій сигнал у конусі 30°.

Але військові глушники можуть бути набагато потужнішими.

Збройні сили США використовують «Дронознищувачі» (Dronebusters). Військово-повітряні сили США закупили 100 «Дронознищувачів» для своїх сил безпеки ще в 2017 році.

Найближчими днями Україна має отримати саме «Дронознищувачі» або щось дуже схоже на них.

Це 21-дюймовий портативний пристрій у формі пістолета, який важить лише 1,9 кг.

Його батарея може підтримувати більше 3 години безперервного глушіння або більше 10 годин у режимі радіочастотного виявлення — режимі прослуховування, який попереджає солдатів про загрози нальоту дронів.

Дроновинищувач Block 3.

Цей режим дозволяє оператору надійно наводити систему навіть в умовах поганої видимості.

Глушник також може підключатись до зовнішнього живлення для цілодобової безперервної роботи. Це означає, що українські військові можуть розташувати стаціонарні позиції для знищення безпілотників навколо об’єктів критичної інфраструктури.

«Глушники ручного наведення, такі як цей, потребують прямої видимості, тож українцям доведеться розташуватися на відкритій місцевості або на підвищенні, щоб якнайкраще зчитати траєкторію польоту безпілотника-смертника. Дронознищувач може глушити частоти комерційної супутникової навігації та одночасно глушити діапазони ISM [частина радіочастотного спектра загального призначення, зарезервована для виробничих, наукових та медичних потреб — перекл.], HAM [аматорський радіозв’язок — перекл.] та GNSS [Супутникова система навігації — перекл.]», — говорить експерт.

Однак Вес О'Доннел застерігає, що глушник може також порушити радіозв’язок або стільниковий зв’язок у безпосередній близькості від нього. Це може стати проблемою для встановлення зв’язку між самими українськими військовими.

Військовик говорить, що такий глушник обійдеться дядечку Сему приблизно в 30 000 доларів — це досить економічно виправданий інструмент для протидії терористичній кампанії, яку провадить Росія.

Якщо Україна розмістить станції боротьби з безпілотниками навколо об’єктів критично важливої інфраструктури (включно з електро- та водопровідними станціями, транспортними вузлами та зонами підвищеного скупчення цивільного населення), то успішно протистоятиме Путіну, який поклав собі за мету зробити майбутню зиму якнайнещаснішою для українських мирних жителів.

У рамках комплексного пакету допомоги, на додачу до глушників сигналу, НАТО також надішле паливо, зимовий одяг та медичне приладдя.

Тим часом завершено розробку дрона-камікадзе з дальністю польоту в 1000 км  — Укроборонпром (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Війна
Будівля Харківського національного театру опери та балету, яка перетворила свій великий підземний простір на концертний зал, 25 жовтня 2023 року. Фото: Reuters
У Харківському оперному театрі облаштували концертну залу у підвалі — і вже готуються до виступів: ось як це виглядає
2 хв на прочитання03 Листопада 2023
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами»
Україну вночі атакували п'ятьма «шахедами» та керованою авіаційною ракетою
1 хв на прочитання29 Жовтня 2023
ООН опублікували швидку екологічну оцінку підриву Каховської дамби
1 хв на прочитання27 Жовтня 2023
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродують з молотка
Майно найбільшої авіакомпанії України МАУ розпродають з молотка
2 хв на прочитання27 Жовтня 2023
На Одещині ухилянта, який "придбав" квиток за $7 тис., засуджено до 10 тис. грн штрафу
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Як підготуватися до можливого блекауту: топ порад
1 хв на прочитання26 Жовтня 2023
Начальник районного ТЦК Одеси та його теща за короткий час "збагатилися" на майже 50 млн грн
3 хв на прочитання19 Жовтня 2023
140 тисяч українських переселенців було позбавлено грошової допомоги, причини
1 хв на прочитання17 Жовтня 2023