Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Одні намагаються «заїсти» стрес, іншим шматок до горла не лізе, та це можна виправити — фітнес-тренер

Одні намагаються «заїсти» стрес, іншим шматок до горла не лізе, та це можна виправити — фітнес-тренер

При тривалому стресі хочеться звеселитись чимось смачненьким.

3 хв на прочитання22 Лютого 2022, 07:47
Їжа Їжа
Поділитись:

Науковці зауважили, що в 40 % людей стрес викликає переїдaння (гіперфагiю), в 40 % — недоїдання (гіпофагію), а 20 % людей їдять, як їли. Закономірно, що ті, хто переїдaє у відповідь на стрес, зазвичай, мають зaйву вaгу. Чим пояснюється така різна реакція на стрес та як її нормалізувати, розповідає фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

Він пояснює, що, на думку науковців, має значення інтенсивність стресу: гострий стрес — їсти не хочеться, хронічний стрес — «дайте мені ковбаси, та побільше».

«І це логічно: коли на тебе летить триголове чудо, якось нелогічно думати про їжу. А от коли тебе тривало щось їсть з середини, якісь образи, негативні прогнози, жаль життєвих помилок, так і хочеться звеселитись чимось смачненьким («смачненьким» — ключове слово, ніхто стрес не заїдає броколі)», — розповідає фітнес-тренер.

Проте він вважає, що суть не в емоціях, а в фізіології. Хронічний стрес супроводжує підвищений рівень глюкокортикоїдів, які підвищують апетит. При синдромі Кушинга, коли в крові дуже багато глюкокортикоїдів, розвивається ожиріння — звісно, в результаті переїдaння.

«Цікаво, що під час стресу знижується активність префронтальної кори, а це саме той відділ мозку, який має казати: «Тортик — це смачно, але не забуваймо про нашу ціль — талія в 70 см». Під дією стресу не тільки хочеться звеселитись смачною їжею, а ще й важко себе контролювати, префронтальна кора пасує перед філогенетично старішими відділами мозку. Смачна їжа дійсно знижує стрес. Але це нікудишня копінг-стратегія, адже може з часом тільки добавити стресу у вигляді вісцеральногo ожирiння (переїдaння на фоні стресу веде до запасання енергії в живoті) і всіх супутніх проблем зі здоров'ям», — пояснює Віктор Мандзяк.

Він розповідає, що в науковій літературі не знайшов відповіді на запитання, чому одні на фоні стресу переїдaють, а інші недоїдають, тому висловлює свій здогад.

«В кожного з нас є своя стратегія боротьби з негативними емоціями. Хтось п'є, хтось куpить, хтось грає ігри, хтось вишиває гладдю, хтось читає книжку, а хтось їсть. Об'єднює їх всіх одне: вони прагнуть зробити собі приємно, кожен на свій лад. Заїдати стрес — це звичка — звична реакція на стимул, яка багато разів повторювалась, і тепер відтворюється автоматично. Це негомеостатичне споживання їжі, яке веде до зайвoї вaги, тому з такою звичкою варто боротись», — упевнений фітнес-тренер.

Він пояснює, що якщо утворення звички потребує багаторазового повторення дії у відповідь на стимул, то викорінення звички — протилежного — не реагувати на стимул звично.

Також Віктор Мандзяк наголошує, що нова дія, якою ви вирішили замінити стресогенне переїдaння, має дійсно приносити вам задоволення.

«Пробіжка — хороша альтернатива, але якщо сама ідея надіти кросівки вганяє вас у ще більший стрес, навряд чи щось путнє з того вийде», — говорить фітнес-тренер.

Також ми розповідали про їжу проти стресу: дієтолог радить дев’ять продуктів, які допоможуть приборкати тривогу.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитаннягодина тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання2 години тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання3 години тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання4 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання4 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання5 годин тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання12 годин тому