Догори
Дати відгук

Одна з найбільших та найглибших озонових дір закрилася — метеорологи

В атмосфері все ще достатньо озоноруйнівних речовин, які щорічно спричиняють виснаження озону.

2 хв на прочитання12 Січня 2021, 13:36
pixabay pixabay
Поділитись:

Всесвітня метеорологічна організація (WMO) повідомила надзвичайно позитивну новину: над Антарктикою остаточно закрилася рекордна озонова діра. Вона була найдовшою, а також однією з найбільших та найглибших дір за 40 років спостережень. Про її  закриття метеорологам стало зрозуміло  наприкінці грудня 2020 року.  

Озонова діра станом на 20 вересня (зліва) та відновлений озоновий шар станом на 28 грудня (справа) Фото: NASA Ozone Watch

«Максимального розміру озонова діра над Антарктикою сягнула 20 вересня 2020 року. Тоді вона розрослася до 24,8 мільйона квадратних кілометрів. Причиною її появи були природні метеорологічні умови та постійна присутність в атмосфері речовин, що руйнують озоновий шар. Зокрема, зростанню діри сприяв сильний стабільний холодний полярний вихор, а також дуже низькі температури у стратосфері», —  йдеться у повідомленні.

Ті ж метеорологічні фактори спричинили появу попередньої рекордної озонової діри над Арктикою навесні 2020 року. Тоді її розмір становив 6 мільйонів квадратних кілометрів — це територія в три Гренландії. Ця діра затягнулася наприкінці квітня.

Однак у 2019 році, як повідомляють метеорологи, озонова діра над Антарктикою була надзвичайно малою та короткочасною.

У матеріалі  WMO наводять слова керівниці Відділу досліджень атмосферного середовища Оксани Тарасової, яка говорить, що дослідники покращили розуміння факторів, які впливають на формування озонових дір.

«Нам потрібні постійні міжнародні дії для забезпечення Монреальського протоколу щодо хімічних речовин, які руйнують озоновий шар. В атмосфері все ще достатньо озоноруйнівних речовин, які щорічно спричиняють виснаження озону», — сказала Тарасова.

Нагадаємо, підвищення температури повітря на поверхні Арктики вдвічі
перевищувало світові темпи, а температура за останні п’ять років перевищила всі попередні рекорди з 1900 року.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко