Догори
Дати відгук

Над Антарктидою збільшується озонова діра

Озонова діра збільшується і зменшується, через зміни температури та вітру у стратосфері.

1 хв на прочитання28 Листопада 2023, 10:55
Поділитись:

Нещодавні дослідження, проведені науковцями з Університету Отаго, виявили тривожні тенденції в стані озонового шару над Антарктидою. За їхніми результатами, озонова діра не лише залишається значною, але й показує стабільність своїх розмірів упродовж останніх кількох років, що суперечить очікуванням.

Максимальний розмір озонової діри зафіксували 2000 року, коли вона становила майже 28,4 млн кв. км.

Діру в озоновому шарі над Антарктидою виявили у 1985 році. Її появу пов’язали з використанням озоноруйнівних речовин. Після цього використання таких речовин заборонили і відтоді науковці стежать за її розмірами.

Зараз, головна дослідниця, Ханна Кессеніч, зауважила, що в центрі озонової діри кількість озону зараз значно менша, ніж 19 років тому. Це свідчить про збільшення не тільки площі, а й глибини озонової діри, особливо у весняний період. Дослідники також виявили зв’язок між зниженням рівня озону і змінами в атмосферних процесах над Антарктидою. Це вказує на вплив інших чинників, окрім хлорфторвуглецю, на формування озонових дір.

За оцінками 2022 року, передбачалося, що озонова діра мала б відновитися до 2065 року. Проте нові дані свідчать про можливе уповільнення цього процесу через несподівані викиди хлору, пов’язані з лісовими пожежами та іншими джерелами.

Це дослідження підкреслює, що проблема озонових дір залишається актуальною і потребує постійного моніторингу та активних дій з боку міжнародної спільноти для її вирішення.

Свіжі новини на GreenPost.ua

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.