Догори
Дати відгук

Над Арктикою вперше утворилася озонова діра розміром у три Гренландії

На висоті 18 кілометрів вчені зафіксували падіння концентрації озону на 90%.

2 хв на прочитання02 Квітня 2020, 00:00
pixabay pixabay
Поділитись:

Причина утворення діри – через сильні вітри в Арктиці затримався “полярний вихор” з холодними повітряними масами. Через більшу ніж зазвичай кількість холодного повітря почали утворюватися перламутрові хмари, на яких озон вступає в реакцію з хлором та бромом і у підсумку руйнується.

Так вважають вчені з Німецького аерокосмічного центру в Оберпфаффенхофені. Про це повідомляє Nature та про це свідчать дані порталу NASA Ozone Watch.

Фото: Source: NASA Ozone Watch

"Площа діри над Арктикою складає близько 6 мільйонів квадратних кілометрів, це територія у три Гренландії, - йдеться у повідомлені. - Озонові діри більш характерні для Південної півкулі, там вони регулярно утворюються над Антарктидою, однак у Північній півкулі через помірні температури це стається рідко".

Як зазначає Мартін Дамеріас з Німецького аерокосмічного центру, вчені зафіксували падіння концентрації озону на 90% на  висоті 18 кілометрів. Це можна назвати першою появою повноцінної озонової діри над Арктикою.

Що далі?

Вчені очікують, що з приходом весни та теплого повітря озонова діра затягнеться й не становитиме небезпеки. Однак є невелика ймовірність, що вона переміститься у бік низьких широт, де проживають люди. Тоді місцевому населенню доведеться попіклуватися про захист шкіри від ультрафіолетового випромінення.

Озонова діра - що це?

Озонова діра – значне падіння концентрації озону в озоновому шарі планети, який стримує ультрафіолетове випромінення. В разі зменшення концентрації озону шкідливе випромінення може зашкодити людям та тваринам, також радіація нагріває світовий океан, збільшуючи смертність морських істот та рослин.

Озонові діри почали регулярно з’являтися внаслідок антропогенного впливу (внаслідок діяльності людини), зокрема активного використання хлорфторвуглеводнів. Його виробництво заборонено Монреальським протоколом із захисту озонового шару Землі.

Відомо, вчені знайшли теплу воду під "льодовиком судного дня" в Антарктиді, який отримав своє ім’я через велику швидкість танення.

Нагадаємо, підвищення температури повітря на поверхні Арктики удвічі
перевищувало світові темпи, а температура за останні п’ять років перевищила всі попередні рекорди з 1900 року.

Також важливо, що в Україні з 27 грудня 2019 року набув чинності Закон України «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази». Даний закон регулює правовідносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами, товарами та обладнанням, які їх містять або використовують, що впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Пісні хлібні коржі — простий і смачний рецепт
1 хв на прочитання3 години тому
Хабарі за оформлення групи інвалідності
Хабарі за оформлення групи інвалідності – викрито заввідділення медзакладу на Буковині
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенероване ШІ
Краще вже цукор: аспартам у кока-колі може викликати захворювання на рак
1 хв на прочитанняВчора
Гороскоп для всіх знаків Зодіаку. Фото: Шоу-бізнес - Today.ua
Важливо пам'ятати, що наші дії мають наслідки: ​кар’єрний гороскоп на 19 березня для всіх знаків Зодіаку
7 хв на прочитанняВчора
Польська компанія виграла суд у Facebook - Meta заблокувала їхню сторінку
1 хв на прочитанняВчора
Яку зелень найпростіше виростити на підвіконні: поради досвідчених садівників
1 хв на прочитанняВчора
Оновлено рекомендації щодо щеплень двовалентною омікрон-специфічною вакциною проти COVID-19 - МОЗ
2 хв на прочитанняВчора
Підліткова вагітність може підвищити ризик ранньої смерті, застерігають науковці
3 хв на прочитанняВчора