Догори
Дати відгук

Локдауни різко знизили рівень озонового забруднення на планеті

Без запровадження локдаунів світ міг би це зробити, мінімум, за 15 років

1 хв на прочитання16 Червня 2021, 18:53
Фото: Курс Фото: Курс
Поділитись:

Запровадження локдаунів у світі принесло різке падіння озонового забруднення на планеті. Про це, з посиланням на дані НАСА, пише grippua.com.ua.

За оцінками НАСА, рівень озонового забруднення в травні-червні 2020 року впав на 2%, багато в чому - завдяки зниженню викидів в Азії, а також в Північній і Південній Америках.

Цифра на перший погляд  - не значна, але за словами експертів, це глобальне зниження, на яке за інших обставин було б потрібно мінімум 15 років.

На висоті молекули озону захищають планету від впливу Сонця. Він утворюється, коли сонячне світло взаємодіє з оксидами азоту, що потрапляють в повітря від автомобілів, заводів, електростанцій і нафтопереробних установок. Цьогорічний і минулорічний локдауни дали дослідникам шанс визначити, що відбувається з атмосферою при швидкому і масштабне зниження людської діяльності і супутнього забруднення.

Ці дані тепер можна використовувати для розробки ефективної політики щодо навколишнього середовища.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, забруднення повітря вбиває близько 7 мільйонів людей щорічно. Ця так звана тиха епідемія, яка небезпечніше насильства і більшості захворювань.

У березні минулого року в Китаї всього два місяці зниження забруднення врятувало життя 4 тис. дітей віком до 5 років і 73 тис. дорослих.

Нагадаємо, що карантин в Україні продовжено. Країна потребує ще 1,4 млрд грн на закупівлю вакцин від COVID-19.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.