Догори
Дати відгук

Очищення утилізаційного ринку почалось

Недобросовісні компанії не витримують нових правил гри.

8 хв на прочитання15 Січня 2024, 15:45
Небезпечні відходи Небезпечні відходи
Поділитись:

Хронологія подій :

09.07.2023 року втратив чинність Закон України «Про відходи».

09.01.2024 року втратила чинність Постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 446 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами».

09.07.2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами», яким у   п. 4 перехідних положень для суб’єктів господарювання у сфері управління небезпечними відходами встановлено термін отримання ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами протягом шести місяців з моменту набрання чинності цим Законом.

12.12.2023 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 5 грудня 2023 року № 1278 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами».

Таким чином, усі ліцензії на право провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, видані Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України (на операції: збирання, зберігання, знешкодження, оброблення, утилізація, видалення) є такими що не відповідають новому законодавству та не можуть використовуватись у подальшому.

З аналізу нових нормативно-правових актів можна зробити висновок про наступне:

  1. Господарська діяльність з поводження з небезпечними відходами ліквідована, введено в дію господарську діяльність з управління небезпечними відходами. Господарська діяльність з управління небезпечними відходами - комплекс операцій зі збирання та оброблення небезпечних відходів, а також збирання, зберігання небезпечних відходів для їх подальшого експорту з метою оброблення чи видалення.
  2. Операції поводження з відходами - збирання, перевезення, зберігання, сортування, оброблення (перероблення), утилізація, видалення, знешкодження і захоронення відходів, які були передбачені Законом України «Про відходи» - ліквідовано. Законом України «Про управління відходами» введено в дію операції з управління відходами - збирання, перевезення, відновлення та видалення відходів.
  3. Класифікація відходів здійснюється відповідно до Національного переліку відходів та додатків 8, 9 до Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням.
  4. Код операції з видалення та/або відновлення відходів, визначається відповідно до додатку № 1 та додатку № 2 до Закону України «Про управління відходами».

Таким чином, замовником у тендерній документації має ставитись вимога щодо наявності в учасників ліцензії на право провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами, з зазначенням у ній конкретного виду та коду відходів, відповідно до Національного переліку відходів і додатків 8, 9 до Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням, та конкретного виду операції, відповідно до вимог Закону України «Про управління відходами».

Раніше все було набагато простіше, можна було зареєструвати юридичну особу, витративши на це 50-100 тис грн і брати участь в державних тендерах, при цьому торгувати папірцями і відповідальність за це часто минала недобросовісні компанії або ж вони легко могли відкупитися. З цим намагались боротися багато років і правоохоронні органи, і профільне Міністерство, але суттєвих результатів це не давало і врешті-решт компанії повертали собі втрачені ліцензії.

В 2022 році  стартувала  реформа про управління відходами, цьому передував Закон «Про управління відходами», який вступив в силу в липні минулого року.  Цим Законом держава заборонила на законодавчому рівні видавати ліцензії тільки на збір та зберігання (бо це умовна утилізація на папері насправді), також ввели норми, які зобов’язують всіх,  хто хоче отримати ліцензію, пройти передліцензійну перевірку для того, щоб переконатися в тому, чи насправді у компанії існує матеріально–технічна база для здійснення своєї діяльності і чи дійсно це обладнання працює та може здійснювати процес оброблення, відновлення та видалення небезпечних відходів. Для цього працівників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України мають допустити на підприємство, яке здійснює діяльність з управління з небезпечними відходами та надати можливість побачити, як саме відбувається процес утилізації та чи відповідає він нормам технологічних регламентів. Також, за новими нормами у підприємств мають бути встановленні системи очистки газів після спалювання небезпечних відходів, а це дуже серйозна система, адже при спалюванні виділяються небезпечні хімічні речовини та отрута в атмосферу. Температура у печах має бути не менше,  ніж 1000 градусів, печі мають мати камеру допалювання, в якій температура має бути не менше 1300 градусів Цельсію, і це теж перевіряється Міністерством.

Тобто, всі компанії мають відповідати новим, чітким та зрозумілим нормам, які прописані на законодавчому рівні, для того, щоб у фейкових утилізаторів, які продають повітря замість послуг, не залишилось і шансу на виживання, а таких на ринку України було більше 90 %.

За нашою інформацією вже є підприємства, які пройшли передліцензійну перевірку. Вже зараз у ЗМІ недобросовісні компанії починають використовувати різні асоціації та громадські організації для здійснення тиску на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України з метою отримання якихось пільг чи просто відтермінування часу на отримання ліцензії, тим самим надалі проваджувати свою недобросовісну діяльність: не утилізуючи відходи на ділі, а лише продаючи акти виконаних робіт (так звані папірці). На отримання ліцензій всі компанії ринку управління небезпечними відходами мали 6 місяців, але нічого не робили. Строк 6 місяців прописаний у новому Законі «Про управління відходами», який був опублікований ще 1,5 роки тому, і саме в цьому Законі вказано про передліцензійні перевірки та необхідність отримання нової ліцензії за новими прозорими правилами, тобто 1,5 року тому всі ліцензіати мали змогу ознайомитись у відкритому доступі у Законі «Про управління відходами» з інформацією про майбутні передліцензійні перевірки з чітко визначеним строком їх початку, але більшість вирішила нічого не робити та дочекатися останнього моменту, щоб просто «вирішити питання» з Міністерством, але не виходить як бажалося.

Вже можна сміливо казати, що реформа працює, адже щодо неї почався супротив від шахрайських компаній, які звикли все життя отримувати гроші за ніщо, при цьому завдаючи колосальної шкоди державі та довкіллю. Ці компанії вже не зможуть отримати ліцензії у спосіб, як вони це робили раніше, коли ніхто не перевіряв їх обладнання і взагалі не було передліцензійних перевірок.  Це говорить про те, що наразі не так вже й легко «порішати»  як здавалось, адже навіть, уявімо, для того, щоб дійсно домовитись про якесь відтермінування – потрібно, знову ж таки, вносити зміни в Закон, а цей закон є однією з умов для вступу України в ЄС.

Також в ЗМІ з’явилась маніпулятивна інформація про те,  що в країну не зможуть ввозити певні види мастил згідно з Постановою КМУ №1221, але дана реформа не має жодного відношення до цього, тому,  потрібні державі, армії та підприємствам масла як раніше імпортувались, так і будуть надалі, тому що у цій Постанові не визначені строки  оплати за утилізацію мастил, що будуть завезені в Україну.

Варто пам’ятати, що вже давно не 90-ті, ми живемо в часи, коли і так достатньо зовнішньої небезпеки та більш ніж достатньо негативних наслідків для довкілля, створених ззовні, тому внутрішні шахраї та шкідники нам не потрібні, особливо коли на ринку є чесні та добросовісні компанії. На жаль, їх поки що не багато, але вони є і їх матеріально–технічна база відповідає новим нормам, а це основне. Ми вже не перший рік слідкуємо за змінами в цій сфері, вони болючі, але вкрай потрібні, особливо зараз. Тому ми впевнені, що ринок від цих змін не постраждає, а навпаки, лише очиститься, прозорі умови нададуть можливість великому бізнесу та міжнародним компаніям інвестувати у сферу управління небезпечними відходами, що, в свою чергу, призведе до розвитку цієї сфери діяльності в Україні, використання сучасних технологій оброблення відходів, до збереження довкілля та життя людей.

Раніше ми писали, що порядок отримання Ліцензій на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами зазнав змін. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.