Догори
Дати відгук

Новорічний стіл здорожчав майже на чверть. Яка ціна святкового меню

До уваги бралися традиційні страви.

2 хв на прочитання24 Грудня 2021, 14:02
Новорічний стіл Новорічний стіл
Поділитись:

За рік продукти на новорічний стіл в Україні подорожчали на 14 %. У середньому його вартість для невеликої родини становитиме 1160 грн. За підрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», лідером за темпами зростання ціни став салат «Оселедець під шубою». Про це пише Agroportal.

У розрахунках до уваги бралися традиційні страви для зустрічі Нового року:

  • салат «Олів’є»;
  • салат «Оселедець під шубою»;
  • бутерброди з ікрою та шпротами;
  • нарізка з сиру та ковбаси;
  • запечена курка;
  • запечена буженина;
  • картопляне пюре;
  • шампанське;
  • мандарини.

«Хоча темпи зростання витрат на закупівлю продуктів для приготування цього салату відчутні — 39 %, у сукупності вони становлять лише +47 грн для 1 кг. Таке значне зростання було зумовлено подорожчанням практично всіх компонентів — насамперед овочів (буряк, морква та цибуля), а також майонезу. Зокрема, основою виробництва майонезу є соняшникова олія та яйця, а саме ці продукти — одні з цінових рекордсменів року», — зазначає аналітик УКАБ Світлана Литвин. 

Експерт додає, що також відчутно зросла в ціні у порівнянні з минулим роком курятина — на 27 %. Тому запекти курячу тушку вагою 1,5 кг цьогоріч українцям буде коштувати приблизно 107 грн. 

«Зростання ціни зумовлено збільшенням вартості зернових (основи комбікормів) як на світовому, так і українському ринках», — пояснює Світлана Литвин. 

Закривають трійку лідерів зі зростання ціни на твердий сир та сирокопчену ковбасу. Обидві ці позиції за рік додали в ціні по 18 %, і причина зростання лежить у площині здорожчання вартості сировини для їх виробництва: молока та м’яса. 300-грамові шматочки сиру та сирокопченої ковбаси для приготування нарізки коштуватимуть у середньому 98 грн та 151 грн відповідно.

Ми писали раніше, як вибирати червону ікру.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро