Догори
Дати відгук

Нова Зеландія забороняє використання шкідливих хімікатів у косметиці: критики попереджають, що не все так просто

Повна заборона може становити серйозну загрозу для високотехнологічних галузей, таких як медичні технології.

1 хв на прочитання01 Лютого 2024, 01:21
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Нова Зеландія хоче заборонити перфторовані та поліфторовані алкільні речовини (PFAS) у косметичних продуктах. Із 31 грудня 2026 року речовини з хімічної групи PFAS більше не можна буде використовувати в таких продуктах, як лак для нігтів, крем для гоління, губна помада та туш для вій, оголосило Агентство з охорони навколишнього середовища країни. Про це розповідає Die Zeit.

Промислово вироблені сполуки налічують понад 10 000 речовин і використовуються в косметиці для розгладження шкіри, надання засобам більшої стійкості чи розтікання.

Так звані вічні хімічні речовини є надзвичайно довговічними і не розкладаються в довкіллі.

«Вони можуть накопичуватися в нашому організмі, а деякі з них можуть бути токсичними у високих концентраціях», — говорить Шон Пресоу, менеджер агентства, відповідальний за переоцінку небезпечних речовин. Якщо ґрунт і вода забруднені, речовини можуть потрапляти в організм людини через харчовий ланцюг і питну воду та викликати захворювання.

Синтетичні хімічні речовини популярні завдяки своїм водовідштовхувальним, жиро- та брудовідштовхувальним і термостабільним властивостям. Вони використовуються не лише в косметиці, а й у пестицидах, лижному воску, покриттях для сковорідок і дощовиках. Нова Зеландія також хоче вилучити хімікати з протипожежної піни та проаналізувати вплив цих речовин на довкілля.

Багато інших країн закликають до повної заборони цієї групи речовин в ЄС. Критики попереджають, що повна заборона може становити серйозну загрозу для високотехнологічних галузей, таких як медичні технології.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.