Догори
Дати відгук

No smoking friendly: де і як в Україні ще можна курити і коли це зміниться

16 грудня 2021 р. було прийнято комплексний антитютюновий закон 1978: які норми цього закону вже діють, а які «на підході».

7 хв на прочитання17 Листопада 2022, 11:33
Поділитись:

17 листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння. В Україні це питання залишається доволі гострим — боротьба тютюнового лобі й активістів, які відстоюють право українців не дихати тютюновим димом, триває. Проте торік у ній стався перелом. Про те, що змінилось і ще зміниться в українському антитютюновому законодавстві, GreenPost розповів виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира.

У кінці 2021 року, а саме 16 грудня парламент України ухвалив комплексний антитютюновий закон 1978. Норми цього закону побудовані на рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та євроінтеграційній директиві 2014/40/ЄС. Цей закон містить низку важливих глобальних змін українського законодавства, аби створити умови в Україні, які би збільшували шанси дітей і молоді на зростання, розвиток без того, аби потрапити на гачок залежності від тютюну або нікотину.

Які норми вже почали працювати

✔ Уже набула чинності з 1 червня 2022 року норма, згідно з якою на упаковці цигарок, електронних сигарет, трав’яних виробів для куріння з’явилися медичні попередження, які інформуватимуть споживачів про справжню загрозу такої продукції. Звернімо увагу, що до цього таких медичних попереджень узагалі не було, і споживачі фактично мали право не знати про те, що в їхніх руках електронна сигарета, яка містить рідину, а ця рідина містить нікотин, що викликає наркотичну залежність. В принципі, виробник не був зобов’язаний це маркувати — вимог українського законодавства, як і що маркувати, не було. Тепер такі вимоги з’явилися, і споживач, коли йому потрапляє до рук електронна сигарета, знає, що це виріб, який викликає сильну наркотичну залежність. Для України це особливо актуально, тому що за дослідженнями 20 % дітей у віці 13-25 років, на жаль, є курцями електронних сигарет.

✔ Друга важлива норма, яка почала працювати з 11 липня 2022 року, передбачає, що забороняється куріння у визначених законом місцях, а також розширює перелік вільних від куріння місць. Додам, що за результатами Київського міжнародного інституту соціології, проведеного у травні 2022 року, норму розширення вільних від куріння місць підтримує 86 % українців. Тобто абсолютна більшість в Україні говорить: ми не хочемо дихати тютюновим димом, викидами електронних сигарет чи будь-чого — ми хочемо дихати чистим повітрям. Власне, йдеться про те, що з 2012 року в Україні було заборонено куріння в усіх приміщеннях закладів ресторанного господарства та на робочих місцях, проте на робочих місцях і в громадських приміщеннях (якщо це не стосувалося ресторанів, шкіл, медичних закладів і спортивних установ) можна було — і навіть був обов’язок! — відводити курилки, навіть якщо в колективі не було жодного курця. Але ми пам’ятаємо, що з 2012 року вже було заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів — саме ці три формулювання було прописано в статті 13 чинного на той момент антитютюнового закону. Тепер до цього переліку додалися сигарети для нагрівання, які використовуються разом із пристроями для нагрівання, а також трав’яні вироби для куріння (хоча вони в Україні мало представлені — законодавець, користуючись світовим досвідом, ввів це в нормотворення). Таким чином з 11 липня Україна стала на 100 % у приміщеннях no smoking friendly.

✔ Також у приміщеннях більше не можна відводити курилки. Приміщення установ усіх форм власності вільні від диму всередині, а от надворі є лише кілька місць, де чинне законодавство забороняє курити: біля зупинок громадського транспорту, на дитячих майданчиках, на території освітніх та спортивних закладів. А от вулиці, парки, сквери тощо не потрапляють під заборону куріння. Як на мене, в курців фактично є повна свобода дій. Разом із цим закон вимагає поважати інших — тому що багатьом як курцям, так і некурцям не подобається, щоб курили в приміщеннях. Надворі ж такої заборони нема: навіть якщо це парасолька та стілець зі стійкою. А от у приміщеннях ресторанів заборонено курити — якщо таке десь є, то це порушення закону. Повторю, що 86 % українських громадян у репрезентативному опитуванні заявили, що вони це підтримують, бо хочуть дихати чистим повітрям.

Які норми ще на нас чекають

✔ Одна з них — заборона реклами електронних сигарет, рідин до електронних сигарет і пристроїв для нагрівання тютюну (в Україні вони представлені брендами IQOS і glo). Вони агресивно рекламуються тютюновою індустрією, наслідком чого є те, що до нас повернулася тенденція зростання куріння серед дітей, молоді та особливо жінок. Тому законодавець іде на цей крок із 11 липня 2023 року, і це рішення абсолютно відповідає рекомендаціям рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Тобто як зараз нема реклами тютюну, так не буде реклами електронних сигарет і пристроїв для нагрівання.

✔ Ще одна норма, яка на нас очікує, — це заборона ароматизованих сигарет і рідин до електронних сигарет. На сьогоднішній день тютюнова індустрія використовує ароматизовані сигарети для приваблення дітей та молоді до початку куріння: легше починати курити з цигарки або електронної сигарети, яка смакує солодощами, фруктами, ягодами, ще чимось таким, що не має абсолютно ніякого стосунку до тютюнових виробів, тому що сам тютюновий виріб їдкий, неприємний, він подразнює і горло, й інші частини організму людини. Звісно, тютюнова індустрія використовує смак ароматичних добавок для пом’якшення першої реакції. Законодавець відповідно до європейських стандартів прибирає таку можливість, аби не було омани, нібито шкідлива наркотична тютюнова чи нікотинова продукція може мати якийсь там нейтральний чи, не дай Боже, позитивний вплив, бо навіть до такого тютюнові виробники додумувалися — сказати, що в їхніх виробах є якісь вітаміни або ще щось (я не жартую).

✔ І така фінальна норма, яка нас очікує, — це те, що з 2024 року буде запроваджено нові медичні попередження на тютюнових виробах для куріння. Вони передбачають, що медичне попередження буде збільшене з 50 % площі упаковки передньої сторони, яку ми маємо зараз, до 65 %. І якщо зараз у нас із одного боку напис «Куріння вбиває!», а з іншого картинка, то потім картинка буде з обох сторін, тому що доведено, що картинка має кращий вплив на споживачів — вони краще розуміють, що тримають у руках отруту, що вони тримають у руках шкідливий товар, який призведе до жахливих захворювань, до передчасної смерті. Внаслідок повномасштабної війни законодавець дав на деякий час можливість завозити сигаретні пачки, які не відповідають українському законодавству, зате відповідають європейському. І ви могли побачити, що там набагато більші картинки, вони займають набагато більшу площу і більше вражають наслідками вживання наркотичної тютюнової продукції своїми зображеннями. І от, власне, в Україні будуть запроваджені аналогічні стандарти аналогічних попереджень.

Усе це робиться для того, аби створити умови, за яких діти та молодь в Україні не починатимуть курити, а ті, хто потрапив у наркотичну залежність від тютюну та нікотину, матимуть більше стимулів для припинення куріння — скажімо так, найкращого рішення для свого здоров’я.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Симптоми інсульту Біль Серцеві хвороби
Цей біль може бути ознакою майбутнього інсульту: лікарі розповіли про симптоми
2 хв на прочитання27 хвилин тому
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання5 годин тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора