Догори
Дати відгук

Новий сорт томату містить більше антиоксидантів, ніж буряк – вивели німецькі вчені

Томати мають фіолетовий колір.

2 хв на прочитання14 Жовтня 2021, 16:29
Фото: ipb-halle.de Фото: ipb-halle.de
Поділитись:

Дослідники Інституту біохімії рослин Лейбніца (IPB) у Галле, Німеччина, нещодавно створили фіолетові помідори методами генної інженерії. Для цього вони вставили в рослину гени, відповідальні за біосинтез бетаніну, і активували їх у дозрілих плодах. Про це повідомляє пресслужба університету.

Бетанін зазвичай не виробляється томатами, а видобувається з червоного буряка і використовується як природний харчовий барвник. Цей тип методів генної інженерії допомагає виробляти речовини у спеціально розроблених системах виробництва рослин. Це, безумовно, відіграватиме важливу роль у майбутньому, особливо для виробництва ліків. Виробництво вакцин та антитіл з рослин вже є дуже активною сферою досліджень.

Таким чином, основною метою цього дослідження було не створення нового сорту томатів для споживання, а скоріше вдосконалення методів генної інженерії, які набагато легше аналізувати шляхом виробництва чітко помітного пігменту. Рослини – це дуже ефективні, але й дуже складні виробничі системи. Вони мають велику кількість регуляторних механізмів, які іноді можуть уповільнювати весь процес біосинтезу речовини, що виробляється. 

«Ці складні механізми зворотного зв’язку ще недостатньо вивчені, – пояснив Сильвестр Марійоннет, провідний спеціаліст дослідження. – У цьому плані ще потрібно багато досліджень».

Дослідники з Галле вставили три гени, необхідні для біосинтезу бетаніну, у рослини томатів, а також ввели кілька генетичних перемикачів, щоб активувати вставлені гени лише у плодах і точно в той же час під час дозрівання.

Тим не менш, спочатку виробництво бетаніну в плодах було мізерним. Треба було вставити четвертий ген, який забезпечував би наявність важливої ​​речовини -попередника, щоб підтримувати вищий рівень біосинтезу пігментів. Так народилися темно -фіолетові томати, що містять навіть більше бетаніну, ніж червоний буряк.

Дослідження дало нову важливу інформацію про методи генної інженерії. 

Вчені стверджують, що ці томати також абсолютно безпечні та цінні для харчування.

Бетанін, як і багато пігментів, має сильну антиоксидантну дію. Фіолетові плоди також можуть бути джерелом бетаніну, харчового барвника. Перші спроби використання бетаніну з томатів для забарвлення йогуртів і лимонадів дали цікаві результати.

Нагадаємо, що в Японії виростили помідори, які знижують артеріальний тиск.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
7 листопада: день народження вина «Мерло», історія та святкування
Червоне з характером: коли Мерло займає центр уваги
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
На ринку кукурудзи ціновий стрибок: українські фермери гальмують збирання в очікуванні сухого зерна
2 хв на прочитання05 Листопада 2025
Фото: ДСНС України
Двоє працівників агрохолдингу загинули на Чернігівщині, наблизившись до нерозірваного російського БпЛА.
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Фото ілютративне / Pixabay
У Раді зареєстрували законопроєкт про оподаткування новостворених фермерських господарств
1 хв на прочитання04 Листопада 2025
Від початку війни в Україні з'явилося 70 нових виноробних підприємств
2 хв на прочитання04 Листопада 2025
Президент підписав євроінтеграційний Закон про підтримку аграріїв
1 хв на прочитання03 Листопада 2025
Єврокомісія не виключає судових позовів проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону українського зерна
1 хв на прочитання03 Листопада 2025
Аграрії України намолотили понад 40 мільйонів тонн зернових
1 хв на прочитання02 Листопада 2025