Догори
Дати відгук

У світі поширюється новий вірус томатів

Помідорів, стійких до цього вірусу, не існує

1 хв на прочитання06 Липня 2020, 12:29
Image by kat_koze from Pixabay Image by kat_koze from Pixabay
Поділитись:

Міністерство сільського господарства США занепокоєне розповсюдженням нового небезпечного захворювання помідорів та солодкого перцю — вірус коричневіння і зморшкуватості плодів томата (ToBRVF). Також був обмежений імпорт цих овочів, пише agronews.ua.

Вірус поширюється не лише в США та сусідній Америці. Також він зафіксований у країнах, які імпортують помідори та насіння до України, Туреччини, Нідерландів, Ізраїлю.

Повідомляється, що вірус також виявлено у Домініканській республіці, Іспанії, Франції, Греції, Італії, Йорданії, Китаї та Великій Британії. Крім того, спалах вірусу трапився в Німеччині, але в цій країні він був ліквідований. Фахівці застерігають, що масштаби поширення вірусу можуть бути більшими з огляду на великі обсяги міжнародної торгівлі товарним помідором та насінням культури.

У Міністерстві сільського господарства США повідомляють про такі симптоми, як здуття та мозаїчний візерунок на листі перцю і мозаїка та папоротеподібна форма листя томата. Плоди заражених вірусом рослин дрібніші, не набирають забарвлення і можуть мати некротичні плями на поверхні.

Американська асоціація торговців насінням зауважує, що цей вірус дуже заразний, а стійких до нього гібридів томату не існує. Зокрема, вірус може переноситися працівниками в теплиці й навіть при контакті кореневих систем різних рослин у ґрунті. Вчені Університету шт. Мічиган додають, що вірус дуже живучий і може зберігатися в ґрунті, на рослинних рештках або підпірках (або каркасі теплиць), можливо, до 20 років. Також зафіксована передача вірусу джмелями-запилювачами в теплицях.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.