Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Німеччина — батьківщина нудизму: ось чому жителі німецьких міст вирішили роздягатися (ФОТО)

Німеччина — батьківщина нудизму: ось чому жителі німецьких міст вирішили роздягатися (ФОТО)

Ставлення німців до наготи висвітлює виставка у Ганновері.

4 хв на прочитання12 Квітня 2024, 17:31
Знімок оголеної жінки під час гімнастики на березі моря (1920-і роки) — один з експонатів виставки в Ганновері. Фото: NISH Знімок оголеної жінки під час гімнастики на березі моря (1920-і роки) — один з експонатів виставки в Ганновері. Фото: NISH
Поділитись:

Німеччина — батьківщина нудизму. Те, що спочатку викликало скандал, пізніше стало частиною здорового способу життя, формою політичного протесту та дозвілля на пандемію. Ставлення німців до наготи висвітлює виставка у Ганновері. Про це розповідає Deutsche Welle із посиланням на інформаційне агентство dpa.

Виставка «Серед оголених» (Unter Nackten) у музеї замку Херренхаузен у Ганновері розповідає про те, як змінювалося ставлення німців до оголеного тіла у різні історичні періоди — від Німецької імперії до наших днів. В основу експозиції лягло одне з найбільших у світі зібрань про культуру нудизму, що зберігається в Інституті історії спорту Нижньої Саксонії (NISH) у Ганновері. Окрім численних фотографій, журналів і плакатів, на виставці представлені історичні фільми й аудіо.

Повітряні ванни для втомлених міських жителів

У густонаселених містах наприкінці ХІХ століття виник так званий рух за реформу життя. Для послідовників цього руху природа була ідеалізованим протиставленням галасливому, забрудненому місту, яке у них асоціювалося з дегенерацією та занепадом.

«Схильні до стресу міські тіла мали бути зцілені світлом, повітрям і сонцем», — говорить куратор виставки Корнелія Регін.

Ключовим компонентом руху був натуризм. Щоправда, спочатку він практикувався в дуже обмеженому вигляді — іншого не допускали панівні тоді пуританські погляди, коли демонстрація навіть неприкритої руки чи ноги дорівнювала наготі і викликала скандал. Тому натуризм, і потім нудизм стали ще й протиставленням «задушливому» , «тісному» способу мислення бюргерів.

Німеччина Ганновер Нудизм Натуризм Виставка Фото
Дами з товариства натуристів повітряного курорту Штойєрндіб. Поштова листівка 1907 року. Фото: Historisches Museum Hannover

Під час повітряних ванн чоловіки носили плавки, а жінки — тонкі, легкі сукні. Для порівняння у повсякденному жіночому гардеробі домінували вбрання з довгими рукавами та закритим верхом, під яке вдягався вузький корсет. На виставці можна побачити і так звану повітряну хатину: у санаторіях невеликі дерев'яні кабінки використовувалися для того, щоб дихати повітрям і світлом, одягаючи якнайменше одягу.

Нудизм: від скандалів до масового руху

Перший німецький нудистський клуб був заснований в Ессені 1898 року. Але лише у 1920-х роках суспільство почало звикати до оголених тіл. «Культура вільного тіла» (Freie Körperkultur — FKK) поступово переросла в масовий рух, прихильниками якого були десятки тисяч людей. За часів Веймарської республіки з'явилися численні клуби та товариства нудистів, видавалися спеціалізовані журнали, які можна було придбати у газетних кіосках. Нудизм (натуризм) і формою комерційного туризму. Перший офіційний нудистський пляж відкрили на острові Зюльт. Улюбленими цілями були узбережжя Балтійського і Північного морів, а також озера під Берліном.

Незважаючи на те, що вид оголених людей більше не був образливим, аж до 1945 нудизм ставав приводом для судових розглядів. Видавців-нудистів звинувачували в «розповсюдженні порнографічних творів», оголених натуристів — у «грубому шкідництві» та «заподіянні суспільного занепокоєння». Але зазвичай нудисти вигравали іноді затяжні судові процеси.

Нудизм у Третьому рейху, НДР та пандемію коронавірусу

З приходом до влади нацистів золота ера нудизму закінчилася — своє існування продовжили лише клуби, які підтримали ідеологію й увійшли до складу націонал-соціалістичних організацій, виключивши зі свого складу євреїв і перейменувавшись. Щоправда, 1942 року купання в оголеному вигляді знову було дозволено — але лише у віддалених ділянках водойм, прихованих від очей публіки.

Після закінчення Другої світової війни рух продовжив розвиватися. Особливо популярним він став у НДР, де нудизм досяг найбільшого розквіту в 1970-1980-х роках — демонстрація наготи, не обов'язково пов'язана з філософією натуризму, була своєрідним засобом вираження політичного протесту.

Німеччина Ганновер Нудизм Натуризм Виставка Фото
Експонати виставки у замку Херренхаузен у Ганновері. Фото: Julian Stratenschulte/dpa/picture alliance

1949 року в Ганновері було засновано Німецьке об'єднання прихильників культури оголеного тіла (Deutscher Verband für Freikörperkultur/DFK). Учасники руху згодом стали пропагувати як єднання з природою, а й здоровий спосіб життя.

«У Німеччини багаті культурні й історичні традиції щодо наготи та натуризму», — зазначив голова DFK Альфред Зіглох. За його словами, у пандемію коронавірусу чисельність учасників у багатьох натуристських клубах зросла. Якщо ще п'ять років тому у Німецькому об'єднанні прихильників культури оголеного тіла налічувалося 30 тисяч осіб, то зараз їх на чотири тисячі більше.

«Окрім іншого, це можна пояснити тим, що пандемія підштовхнула багатьох людей до пошуку альтернативних і здорових видів відпочинку на свіжому повітрі», — упевнений Зіглох.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитанняВчора
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитанняВчора
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитанняВчора
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитанняВчора
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитанняВчора
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost