Багато продуктів із закінченим терміном придатності викидають. Але іноді це робити не варто. ІноЗМІ розповідає про продукти, які можна їсти довше, ніж зазначено на упаковці.
Яйця. Якщо в холодильнику вони зберігатимуться при температурі 4 °С, їх можна буде вживати протягом 4-5 тижнів.
Хліб. Після того, як термін придатності хліба минув, його можна помістити в сухе прохолодне місце. Тоді його можна буде їсти ще протягом 5-7 днів. А якщо покласти цей продукт у морозилку, його термін придатності збільшиться на 3-6 місяців. Щоправда, потім він стане не таким ароматним та смачним.
Макарони. Якщо перекласти сухі макаронні вироби у герметичний контейнер, розташований у сухому місці, що добре провітрюється, то зберігати їх можна буде ще 1-2 роки після закінчення терміну придатності. Свіжу (сиру) пасту при цьому можна їсти лише ще 4-5 днів після того, як термін придатності закінчиться, але за умови, що вона перебуватиме в холодильнику.
Сухі сніданки. Якщо коробку не розпечатувати, то ці продукти можна вживати ще 6-8 місяців після закінчення терміну придатності. У відкритому вигляді термін скорочується до 4-6 місяців, у холодильнику у приготовленому вигляді вони придатні для вживання 4-5 діб.
Молоко. Якщо ви ще не відкрили пакет, то можете випити молоко протягом місяця після того, як термін придатності закінчився. У відкритому вигляді пакет зі знежиреним молоком у холодильнику може лежати 7-10 днів після зазначеної на упаковці дати, з цільним – 5-7 діб.
Йогурт. Невідкритий продукт може лежати в холодильнику ще три тижні після закінчення терміну придатності, а відкритий — тиждень (якщо на ньому немає цвілі або він не втратив колір). Якщо ж йогурт заморозити, він буде їстівним два місяці після зазначеної на продукті дати.
Мед. Його можна зберігати скільки завгодно часу, але якщо він знаходиться в сухому місці і закритий щільно.
Арахісова паста. У закритій банці паста залишається безпечною для вживання ще рік після закінчення терміну придатності, у відкритій — 3-6 місяців (якщо помістити її в холодильник).
Також ми наводили чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу, і чотири поради, які допоможуть довше зберігати свіжими продукти в холодильнику та укритті.