Догори
Дати відгук

Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу

Перевірити дату на упаковці — не єдиний спосіб дізнатися, чи яйце досі їстівне.

3 хв на прочитання18 Травня 2022, 22:57
Поділитись:

Яйця мають напрочуд довгий термін зберігання — офіційно їх безпечно вживати в їжу протягом 45 днів після обробки. Існує також простий тест для визначення ступеня свіжості яєць. Про нього розповідає Nellie's Free Range Eggs.

Як і всі свіжі продукти, яйця не зберігаються вічно. Але завдяки своїй шкаралупі вони досить стійкі, хоча миття й обробка яєць фактично зменшують їхній кисневий бар’єр, таким чином скорочуючи їхній цикл свіжості.

Як визначити, чи яйця ще хороші?

Найкращий спосіб дізнатися, чи яйце досі придатне в їжу, — це перевірити дату на упаковці. Однак є способи перевірити фактичну придатність яєць для вживання в їжу.

Наприклад, можна провести «тест водою на свіжість яєць». Для цього просто наповніть миску або склянку холодною водою приблизно на 10 см і обережно помістіть усередину яйця. Дуже свіже яйце опуститься на дно й ляже на бік. Якщо яйце залишається на дні, але стоїть вертикально, його все одно можна їсти, просто воно вже не таке свіже. Такі яйця не менш поживні, ніж свіжі, і більшість людей навряд чи помітить різницю в смаку. Ба більше, «зрілі» яйця мають два бонуси: 1) зварені на круто, вони будуть очищатися від шкірки, не прилипаючи до білка; 2) яєчні білки легше збивати в безе під час приготування десертів.

Будь-які яйця, занадто старі для вживання в їжу, просто спливуть на поверхню. Щойно достатня кількість кисню встигає проникнути в шкаралупу, вона утворює повітряну кишеню, достатньо велику, щоб підтримувати яйце на плаву у воді. Такі яйця слід викинути.

Є ще кілька способів швидко визначити старе чи зіпсоване яйце.

Наприклад, якщо ви розбили яйце й відразу помітили різкий запах, ймовірно, найбезпечніше викинути його. Коли в яйцях з’являються тріщини під час обробки та транспортування, бактерії можуть проникнути через шкаралупу і спричинити появу досить смердючого запаху всередині яйця. Тим часом свіжі яйця, як правило, майже не мають помітного запаху.

Про те, чи придатне яйце в їжу, скаже і зовнішній вигляд. Після того, як ви розбили яйце, подивіться на внутрішню частину шкаралупи — чи нема там чорних або коричневих плям, які можуть свідчити про цвіль. Навпаки, темно-коричневі або червоні цятки (кров’янисті плями), що плавають у яєчному білку або прилипають до жовтка, не є ознакою псування й абсолютно безпечні для вживання в їжу. Утім, їх можна просто видалити ложкою.

Важлива також консистенція яєчного білка. Коли яйця стоять у холодильнику, невелика кількість повітря з часом потроху просочується крізь шкаралупу, створюючи повітряну кишеню, яку можна помітити, очищаючи круто зварене яйце. Це може призвести до того, що яєчний білок стане водянистим. Хоча водянисті яйця не обов’язково небезпечні для вживання, та якщо ви не впевнені в терміні придатності й помічаєте, що яєчні білки змінили консистенцію, мабуть, краще придбати нову коробку.

Також ми наводили чотири поради, які допоможуть довше зберігати свіжими продукти в холодильнику та укритті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
БЕБ викрило директорку на несплаті 9 млн грн податків при постачанні для Нацгвардії
Постачала продукти Нацгвардії та не сплатила 9 млн грн податків — директорці компанії оголосили підозру
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне, My pictures are CC0. When doing composings / Pixabay
Жнива-2025: українські аграрії наближаються до першого мільйона тонн зерна
1 хв на прочитання7 годин тому
Посадовця Держгеокадастру на Волині судитимуть за роздачу заповідних земель
На Волині посадовець Держгеокадастру передав родичам заповідні землі на 6,3 млн грн — справа в суді
1 хв на прочитання15 годин тому
Літній салат з бринзою та свіжими овочами: рецепт за 10 хвилин
Літній салат по-одеськи: секрет ідеальної вечері за 10 хвилин
2 хв на прочитанняВчора
На Одещині знову масова загибель бджіл: пасічники звинувачують агрофірми
1 хв на прочитанняВчора
Трубочки зі згущенкою без вафельниці: рецепт від Ектора Хіменеса-Браво
2 хв на прочитання04 Липня 2025
Сезон лохини в розпалі: ціни на ягоду в Україні стрімко падають
1 хв на прочитання03 Липня 2025
Президент підписав закон, що змінить правила рибного ринку в Україні
1 хв на прочитання03 Липня 2025
Більше з GreenPost
Зображення: Robert Lea (створено за допомогою Canva)
Вогонь для Овна, мудрість для Козерога: гороскоп на 07.07 для всіх знаків зодіаку
2 хв на прочитання18 хвилин тому
Зображення згенеровано ШІ
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання3 години тому
Зображення згенеровано ШІ
Майже 900 тисяч гривень: на Одещині засудили трьох браконьєрів за незаконний вилов риби
1 хв на прочитання3 години тому
Львівські акробати виграли Кубок світу зі спортивної акробатики 2025
Львівські акробати виграли Кубок світу, здобувши третє золото поспіль
1 хв на прочитання4 години тому
Чи буде в Україні 4-денний робочий тиждень? Відповідь голови фінансового комітету Ради
1 хв на прочитання6 годин тому
Уран і Венера в Близнюках змінюють наше літо і світосприйняття
3 хв на прочитання8 годин тому
Туреччину накрила екстремальна спека до +50°C, а в горах іде сніг
1 хв на прочитання9 годин тому
На Вінниччині вперше зареєстрували кар'єрну бурову установку та видали номер "00001"
1 хв на прочитання10 годин тому