Догори
Дати відгук

Чотири способи визначити, наскільки яйця придатні в їжу

Перевірити дату на упаковці — не єдиний спосіб дізнатися, чи яйце досі їстівне.

3 хв на прочитання18 Травня 2022, 22:57
Поділитись:

Яйця мають напрочуд довгий термін зберігання — офіційно їх безпечно вживати в їжу протягом 45 днів після обробки. Існує також простий тест для визначення ступеня свіжості яєць. Про нього розповідає Nellie's Free Range Eggs.

Як і всі свіжі продукти, яйця не зберігаються вічно. Але завдяки своїй шкаралупі вони досить стійкі, хоча миття й обробка яєць фактично зменшують їхній кисневий бар’єр, таким чином скорочуючи їхній цикл свіжості.

Як визначити, чи яйця ще хороші?

Найкращий спосіб дізнатися, чи яйце досі придатне в їжу, — це перевірити дату на упаковці. Однак є способи перевірити фактичну придатність яєць для вживання в їжу.

Наприклад, можна провести «тест водою на свіжість яєць». Для цього просто наповніть миску або склянку холодною водою приблизно на 10 см і обережно помістіть усередину яйця. Дуже свіже яйце опуститься на дно й ляже на бік. Якщо яйце залишається на дні, але стоїть вертикально, його все одно можна їсти, просто воно вже не таке свіже. Такі яйця не менш поживні, ніж свіжі, і більшість людей навряд чи помітить різницю в смаку. Ба більше, «зрілі» яйця мають два бонуси: 1) зварені на круто, вони будуть очищатися від шкірки, не прилипаючи до білка; 2) яєчні білки легше збивати в безе під час приготування десертів.

Будь-які яйця, занадто старі для вживання в їжу, просто спливуть на поверхню. Щойно достатня кількість кисню встигає проникнути в шкаралупу, вона утворює повітряну кишеню, достатньо велику, щоб підтримувати яйце на плаву у воді. Такі яйця слід викинути.

Є ще кілька способів швидко визначити старе чи зіпсоване яйце.

Наприклад, якщо ви розбили яйце й відразу помітили різкий запах, ймовірно, найбезпечніше викинути його. Коли в яйцях з’являються тріщини під час обробки та транспортування, бактерії можуть проникнути через шкаралупу і спричинити появу досить смердючого запаху всередині яйця. Тим часом свіжі яйця, як правило, майже не мають помітного запаху.

Про те, чи придатне яйце в їжу, скаже і зовнішній вигляд. Після того, як ви розбили яйце, подивіться на внутрішню частину шкаралупи — чи нема там чорних або коричневих плям, які можуть свідчити про цвіль. Навпаки, темно-коричневі або червоні цятки (кров’янисті плями), що плавають у яєчному білку або прилипають до жовтка, не є ознакою псування й абсолютно безпечні для вживання в їжу. Утім, їх можна просто видалити ложкою.

Важлива також консистенція яєчного білка. Коли яйця стоять у холодильнику, невелика кількість повітря з часом потроху просочується крізь шкаралупу, створюючи повітряну кишеню, яку можна помітити, очищаючи круто зварене яйце. Це може призвести до того, що яєчний білок стане водянистим. Хоча водянисті яйця не обов’язково небезпечні для вживання, та якщо ви не впевнені в терміні придатності й помічаєте, що яєчні білки змінили консистенцію, мабуть, краще придбати нову коробку.

Також ми наводили чотири поради, які допоможуть довше зберігати свіжими продукти в холодильнику та укритті.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитанняВчора
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитанняВчора
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитанняВчора
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитанняВчора
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost