Догори
Дати відгук

Нехай не антивакцинатори, а вакциновані напишуть заяву про відмову від реанімації — інфекціоніст

Каже, що вакцинація — суто справа кожного: адже ви рятуєте не світ, а лише себе.

3 хв на прочитання22 Серпня 2021, 17:02
Поділитись:

Відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський відповів у Фейсбук на численні запитання та коментарі.

Він сказав, що вакцина не захищає від COVID-19 і не здатна зупинити епідемію, щеплені можуть захворіти і бути заразними, щеплення дозволяє перенести хворобу легше (можливо), перехворі не хворіють вдруге (за винятком мізерної кількості випадків, пов'язаних із імунодефіцитом), не можуть бути заразними безпечні для оточення.

Звідси лікар робить висновок, що щеплення справді може бути корисним для деяких вразливих груп ризику, щоб легше перенести ковід та зменшити ризик смерті.

«Все суто індивідуально та має бути вирішено особисто із своїм сімейним лікарем. Після огляду, збору анамнезу, зваживши на ризики та протипокази. Хто хоче, кому потрібно — будь ласка, вакцинуйтесь. Якою вакциною, коли та скільки разів — вирішуєте із своїм лікарем. Нехай бодай хтось візьме на себе відповідальність за ваше здоров'я»,
— говорить Євген Дубровський.

Однак ніякого протиепідемічного відношення до подолання епідемії вакцинація в цьому випадку не має, наголошує лікар.

«Це не натуральна віспа і не дифтерія. Не треба ліпити все до купи. Хто не вірить — будь ласка, досвід Ізраїлю, Великої Британії та США вам на поміч. Яскравіше проілюструвати ситуацію неможливо. Не зрозуміє лише дурний», — говорить інфекціоніст.

Лікар нагадує, що перехворілі вже захищені.

«Хто перехворів, але хоче щепитись — будь ласка. Це ваше право і ваш вибір. Навіщо ви це робите — це ваша справа, в яку ніхто не втручається», — вважає Євген Дубровський.

Також він просить не цькувати та не робити ізгоями тих, хто перехворів та відмовляється щепитись – адже свої антитіла та Т-клітини вони вже отримали.

«Перехворілі — найкращі та найбезпечніші громадяни для країни: нічого з-за кордону не привезуть, дітей у школі не заразять, на роботі колектив на лікарняний не відправлять та лікарняні ліжка не займатимуть.

Це статистика не тільки України, а загальносвітова. По всьому світу немає повторних випадків», — повторює інфекціоніст.

Євген Дубровський нагадує, що ми живемо в цивілізованому світі, де свобода людини вважається найбільшою цінністю.

«Оскільки вакцинація — суто справа кожного, будь-який примус є зазіханням на найбільш недоторканну річ на світі — цю саму нашу свободу», — вважає лікар.

Інфекціоніст закликає вакцинуватися тих, хто хоче і кому це може бути потрібним, та перестати цькувати лікарів, «які життя покладають за тих, кому вакцина чомусь не допомогла».

«Розумники кричали, що нехай антивакцинатори напишуть заяву про відмову від реанімації. Тож скажу вам, не спішіть. Краще нехай вакциновані наберуться сміливості та напишуть таку заяву», — говорить Євген Дубровський.

Він закликає кожного порадитись зі своїм лікарем, щоб вирішити, кому потрібно щеплення проти COVID-19, а кому ні.

«Це має вирішуватись ІНДИВІДУАЛЬНО. Бо крім вас, воно нікому не потрібно, ви рятуєте не світ, а лише себе», — говорить інфекціоніст.

Також ми розповідали, що втручання в природні процеси роблять людину штучно слабкою та залежною від медицини — інфекціоніст.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.