Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • «Не можна ставитися до вакцинації, як до прогулянки на свіжому повітрі»: Ольга Голубовська засуджує примусове щеплення медпрацівників

«Не можна ставитися до вакцинації, як до прогулянки на свіжому повітрі»: Ольга Голубовська засуджує примусове щеплення медпрацівників

Вважає, що це неприпустимо і протизаконно.

2 хв на прочитання21 Серпня 2021, 16:36
Поділитись:

Примушувати медпрацівників вакцинуватися, не враховуючи їх попередню історію хвороби, імунний статус (адже в багатьох спостерігається періодичний помітне зростання антитіл за рахунок субклінічного інфікування в осередку), неприпустимо і протизаконно. Таку думку висловила відомий лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська — доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

Вона наголошує: ці люди завтра йдуть у вогнище інфекції, де наражаються на більший ризик зараження, отримують свої бустерні дози і можуть спровокувати якраз важчий перебіг хвороби.

«Принаймні у низці досліджень показано, що навіть високі титри при повторному зараженні тимчасово знижуються (це зрозуміло і природно), але людина в цей час стає більш схильною до зараження, перебуваючи в осередку. Проте є ситуації, при яких ми рекомендуємо вакцинуватися і через кілька місяців після виписки, наприклад, хворим, які перебувають тривалий час на імуносупресивній терапії з низькими титрами антитіл. Але це повинен вирішувати лікар і для цього треба мати нормативні документи. У багатьох країнах Європи так і відбувається», — говорить Ольга Голубовська.

Інфекціоніст наголошує: вакцинація — це медична маніпуляція, метою якої є запобігання інфікування, хворобі (або її важких форм) і смерті. Як і будь-яке втручання, вакцинація має певні ризики і застереження.

«Ставитися до вакцинації, як до прогулянки на свіжому повітрі (і то не всім і не завжди можна), не можна. Тим більше, в цьому досліджуваному питанні. Кожен лікар десятки разів на день приймає різні рішення по терапії, виключно оцінюючи різні ризики. Від висловлювань нашого міністерства охорони здоров’я на кшталт «ви себе вже ГАРАНТОВАНО захистили від хвороби і смерті?» мені просто стає страшно.

Так і хочеться запитати: дайте статистику по побічних ефектів, у всьому світі вона є. Саме такий малопрофесійним підхід і плодить скепсис у населення», — переконана Ольга Голубовська.

Вона заздалегідь відкидає можливі звинувачення в антивакцинаторстві – говорить, що за своє життя переконала вакцинуватися не одну людину, її родичі, кому було показано, вакциновані, і сама вона останнім часом прочитала багато лекцій в різних організаціях з приводу необхідності вакцинації в зазначеному випадку.

«Але основний принцип медицини «не нашкодь» ніхто не скасовував», — підкреслює Ольга Голубовська.

Також ми розповідали про те, що Ольга Голубовська вважає невиправданою вакцинацію перехворілих: «Яких нам бустерних доз не вистачає?».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитання55 хвилин тому
Прогноз погоди в Україні на 25 квітня
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання3 години тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання4 години тому
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання5 годин тому
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання6 годин тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання8 годин тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання8 годин тому