Догори
Дати відгук

Небезпечний сироп: в Україну завезли шкідливу добавку для кави

Добавку E широко використовують для фарбування продуктів

1 хв на прочитання09 Лютого 2023, 15:40
Поділитись:

В Україні виявили шкідливий для здоров’я сироп для кави, який експортувався із Франції. У його складі перевищено вміст барвника E124, що у такій дозі небезпечний для здоров’я. Про це повідомили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Концентрований напій експортувався з Франції до України. Виробник — GEORGES MONIN, France. Одержувач: ТзОВ «ПРОБАР», провулок Індустріальний, 23, м. Київ.

Повідомлення надійшло від системи швидкого реагування з харчових продуктів та кормів (RASFF). Українців закликають у разі виявлення напою в обігу звернутися до Держпродспоживслужби.

Варто зазначити, що добавку E широко використовують для фарбування продуктів у кондитерській промисловості, у виробництві напоїв, морозива, пудингів, десертів, фруктових консервів; застосовується під час виготовлення рибо- та м’ясопродуктів, молочних десертів, тортів і сирних виробів.

E 124 (Понсо 4R) у США, Фінляндії, Норвегії й деяких інших країн внесений до списку заборонених речовин. Адже цей канцероген може спровокувати розвиток онкологічних захворювань. Також барвник є сильним алергеном, може викликати анафілактичний шок або напад ядухи в астматиків і людей із неприйняттям аспірину. Він входить до списку барвників, що призводять до підвищення гіперактивності у дітей.

Втім добавка дозволена для застосування в харчовій промисловості в Україні як така, що не завдає шкідливого впливу на організм людини, якщо дотримуватися припустимих доз.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я