Не звичайна забудькуватість: сьогодні Міжнародний день розповсюдження інформації про хворобу Альцгеймера

3 хв на прочитання3 години тому
Зображення створено ШІ

Зазвичай розвивається у людей старше 65 років, проте існують також випадки ранньої форми.

21 вересня відзначають Міжнародний день розповсюдження інформації про хворобу Альцгеймера. Це прогресуюче неврологічне захворювання, яке впливає на мозок і призводить до погіршення пам'яті, мислення та поведінки, є найпоширенішою формою деменції (когнітивного зниження), яка поступово позбавляє людину здатності виконувати звичайні повсякденні дії.

Основною причиною хвороби є накопичення аномальних білкових структур у мозку — амілоїдних бляшок і нейрофібрилярних клубків, що спричиняють загибель нейронів і порушують зв'язки між ними. Це веде до поступової втрати пам'яті, зниження когнітивних функцій, порушень мовлення, а також дезорієнтації в часі та просторі. На цей момент хвороба Альцгеймера є невиліковною, але існують способи уповільнити прогресування захворювання та полегшити симптоми.

Хвороба Альцгеймера зазвичай розвивається у людей старше 65 років, проте існують також випадки ранньої форми, яка може з'явитися у віці до 60. Симптоми поступово стають помітними, починаючи з легкої забудькуватості до значного зниження здатності мислити, приймати рішення та взаємодіяти з оточенням.

Ранні ознаки хвороби Альцгеймера можуть бути досить підступними, оскільки вони нагадують звичайну забудькуватість, яку багато хто сприймає як природний процес старіння. Однак існують певні симптоми, які повинні насторожити:

Якщо ви чи ваші близькі помічаєте, що подібні симптоми з'являються регулярно та поступово погіршуються, варто звернутися до лікаря. Особливо якщо труднощі із пам'яттю та мисленням починають заважати повсякденному життю або роботі.

Консультація з лікарем, особливо неврологом або геріатром, допоможе з'ясувати причини когнітивних змін. Лікар може призначити різні обстеження, такі як нейропсихологічні тести, МРТ або КТ мозку, для виключення інших можливих причин симптомів (інфекції, інсульти, стрес або депресія). Рання діагностика хвороби Альцгеймера дозволяє краще контролювати симптоми й покращити якість життя людини та її сім'ї.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: