Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ліки
  • Не врятує від війни, та знизить смертність від грипу, COVID-19 і бактеріальних пневмоній: Волянський про особливості вакцинації взимку

Не врятує від війни, та знизить смертність від грипу, COVID-19 і бактеріальних пневмоній: Волянський про особливості вакцинації взимку

Хоч як це дивно, але взимку основний внесок у летальність від інфекційних хвороб дають бактеріальні пневмонії.

3 хв на прочитання26 Грудня 2022, 11:54
Поділитись:

За два перші роки пандемії Україна втратила 200 тисяч життів (надлишкова летальність), статистики за цей рік ще нема, але відомий лікар-імунолог, бактеріолог, вакцинолог Андрій Волянський припускає, що йдеться ще про 200 тисяч (COVID-19, війна, інші причини).

Лікар закликає скоротити людські втрати через інфекційні хвороби.

«Пандемія COVID-19 завершується, але продовжує забирати життя. Вразливі, в першу чергу люди похилого віку та ті, що страждають на хронічні хвороби, ЯКІ ЩЕ НЕ ХВОРІЛИ, мають вакцинуватися та виконувати протиепідемічні заходи (маска, дистанція). До речі, щепитися ТРЕБА бівалентною вакциною, яка захищає проти Омікрон-лінійки», — говорить вакцинолог.

Він наголошує, що і грип уже прийшов в Україну, тому потрібно захищати вразливих. Ідеться про тих самих людей похилого віку, людей, які мають хронічні захворювання, а також про дітей старше 6 місяців. Імунолог наголошує, що діти зазвичай легко зносять COVID-19, але не грип. І, на відміну від дорослих, діти старші за 6 місяців не мають специфічного захисту проти грипу. Тому Андрій Волянський радить вакцинувати дітей та інших вразливих, а дорослих — за бажанням.

«Часте хибне припущення — грип уже прийшов, вакцинуватися пізно. Зовсім ні. В 2016 році, коли пік активності грипу припав на березень і загинуло лише за офіційними даними 400 осіб від пандемічного свинячого штаму, вакцинація на тлі спалаху багатьом зберегла життя.

Коли буде пік в цьому сезоні? Скоріше за все, наприкінці січня — в лютому», — прогнозує лікар.

Окрім того, імунолог пояснює, що грип — інфекція, яка має виражену імуносупресивну дію: людина на деякий час втрачає ефективність захисту. Тому так часто трапляються суперінфекції (інші інфекції) та бактеріальні ускладнення.

Андрій Волянський розповідає, що, хоч як це дивно, але взимку основний внесок в летальність від інфекційних хвороб дають бактеріальні пневмонії: пневмокок, стафілокок, клебсієлла, сінегнійна паличка. Тому вакцинолог радить щепитися проти пневмококу. Які вакцини для цього обрати? Волянський вважає найкращою вакциною Пневмовакс 23. Також він рекомендує найбільш відомий препарат — швейцарський Бронхо-Ваксом, який містить шматочки 8 різних бактерій, та італійський Лантіген В, який завдяки крапельній формі відразу всмоктується в слизову оболонку ротової порожнини. Для імунізації дітей до 2-х років вакцинолог радить Превенар 13. Він зазначає, що також ефективні лізати (місцеві вакцини).

«Загартовування, фізичні тренування, прогулянки на свіжому повітрі, провітрювання осель, повноцінне харчування — все це має значення. І, безумовно, добрий настрій!» — додає лікар.

Нагадаємо, в Україну прийшов грип, агресивніший за COVID-19, людина буквально згоряє за кілька днів — Голубовська.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.